Acordul de prelungire a contractului de livrare a gazelor va fi semnat la sfârşitul lunii
https://www.ipn.md/ro/acordul-de-prelungire-a-contractului-de-livrare-a-gazelor-va-7966_996650.html
Contractul cu Gazprom pentru livrarea gazelor naturale în Republica Moldova va fi prelungit până la sfârşitul lunii iunie. Acordul de prelungire a contractului va fi semnat pe 28 martie, la Moscova, transmite Info-Prim Neo. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a menţionat că acest lucru este o garanţie că pe parcursul următoarelor trei luni consumatorii vor fi asiguraţi cu gaze naturale.
„În plan politic a fost luată decizia de a semna un acord dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind colaborarea în complexul energetic. Totodată, la nivel operaţional, responsabilii de la „Modovagaz” şi de la „Gazprom” vor continua negocierile privind condiţiile de livrare a gazelor naturale pe termen mediu, care presupun că va fi pentru o perioadă de trei ani”, a menţionat Valeriu Lazăr.
Până la semnarea noului acord urmează să fie clarificate două aspecte importante: unul legat de semnarea de către Republica Moldova a Pachetelor II şi II Energetice ale UE, lucru care a nemulţumit Gazprom-ul, şi celălalt aspect – datoria regiunii transnistrene pentru consumul de gaze. „Nu este normală situaţia când datoriile se acumulează în balanţa operatorului naţional „Modovagaz”, iar banii achitaţi decătre consumatorii din regiunea transnistreană sunt trecuţi, precum se întâmpla, în conturile unor persoane ale regimului de la Tiraspol”, a declarat Valeriu Lazăr.
În ceea ce priveşte contractele de aprovizionare cu energie electrică, care expiră la 31 martie curent, Valeriu Lazăr a comunicat că negocierile sunt purtate de către operatori.
„Din câte mi-au relatat aceşti operatori (Gas Natural Fenosa şi Energocom), oferta colegilor ucraineni este de 7,5 cenţi pentru 1 kW/h , iar cea a Centralei de la Cuciurgan (Moldavscaia GRĂS) este de 7,3 cenţi pentru 1kW/h. Aceasta ar însemna cu 20 – 23% mai scump decât tariful actual. Noi nu suntem de acord cu această ofertă pentru că nu există premise reale pentru a majora atât de mult tariful. Noi vom urmări cu atenţie aceste negocieri cu partenerii ucraineni şi cu Centrala de la Cuciurgan, dar căutăm în continuare alternative, inclusiv încercăm să identificăm oferte pe piaţa românească”, a mai spus vicepremierul.