Acordul de frontieră nu va opri speculaţiile comuniştilor, analist politic
https://www.ipn.md/ro/acordul-de-frontiera-nu-va-opri-speculatiile-comunistilor-analist-politic-7965_985903.html
Semnarea Acordului de frontieră între Republica Moldova şi România nu va opri speculaţiile Partidului Comuniştilor cu referire la intenţiile Bucureştiului de a recrea România Mare, susţine directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă.
Solicitat de Info-Prim Neo, analistul politic şi-a explicat convingerea prin faptul că PCRM este un partid pentru care dialogul şi compromisul nu sunt idei fundamentale de angajare cu partenerii şi oponenţii politici. De aceea, spune Victor Chirilă, sunt deja semnale că şi acest acord va fi văzut ca o nedorinţă a României de a recunoaşte frontiera dintre cele două ţări.
Potrivit directorului APE, aceste speculaţii ale comuniştilor nu sunt altceva decât o minciună, deoarece România a recunoscut graniţele actualei Republici Moldova încă în anul 1961, prin Tratatul cu privire la frontieră semnat de România şi Uniunea Sovietică. În conformitate cu dreptul internaţional, chiar dacă unul dintre semnatari dispare, tratatul oricum rămâne în vigoare, mai ales că România nu a negat acest document. Republica Moldova a moştenit de la URSS un şir întreg de acorduri şi tratate semnate de URSS.
Victor Chirilă a mai spus că nu vede nicio diferenţă dacă documentul între Bucureşti şi Chişinău cu referire la frontieră se va numi acord sau tratat. Asupra termenului de tratat insistă autorităţile Republicii Moldova, care consideră că astfel ar putea stopa speculaţiile comuniştilor. De partea cealaltă, Bucureştiul evită termenul de tratat, spunând că încheierea unui tratat de frontieră ar duce la recunoaşterea Pactului Ribbentrop-Molotov.
,,Ştim că anterior domnul Băsescu ( preşedintele României) a declarat că nu va semna niciun tratat care ar consfinţi acel pact. Acest lucru se face din punct de vedere simbolistic. De aceea, această discuţie între tratat sau acord nu este foarte relevantă. Un alt detaliu este cine să semneze acest acord. Bucureştiul propune ca acest acord să fie semnat la nivel de şefi de servicii de grăniceri, pe când Chişinăul insistă pe preşedinţi sau prim-miniştri”, a menţionat Victor Chirilă.
În ceea ce ţine de relaţia Chişinău – Tiraspol acest acord ar trebui să demonstreze celor din regiunea transnistreană intenţia României de a construi o relaţie stabilă, atât politică, cât şi economică, de a ajuta Moldova să se apropie de UE. Acest acord ar trebui să se refere la o mulţime de lucruri care se vor regăsi în foaia de parcurs pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Moldoveni, a mai spus directorul APE.
Încheierea unui acord referitor la frontiera Republicii Moldova cu România a fost subiect de disputa între fosta guvernare de la Chişinău şi autorităţile de la Bucureşti. Preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat recent în cadrul unei emisiuni televizate că România nu exclude semnarea unui astfel de acord. Şeful statului român spune ca vrea să-i lipsească pe comuniştii de la Chişinău de argumentul că Bucureştiul vrea sa acapareze Republica Moldova.