Eliminarea barierelor tarifare pentru 91% din produsele mоldoveneşti, odată cu aplicarea Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE, va duce la economisirea a peste 11,2 milioane de euro anual pentru agricultori – notează expertul Tatiana Savva în infograficul „Cum poate soluţiona Acordul de Asociere provocările din agricultura Republicii Moldova”, realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.
Expertul, citat de IPN, menţionează că până acum producătorii din Moldova nu au exportat pe piaţa europeană din cauza taxelor vamale, a reglementărilor europene care nu sunt compatibile cu cele autohtone şi din cauza proceselor de producere învechite. Aplicarea Acordului de Asociere va contribui la armonizarea legislaţiei în domeniu, la modernizarea sectorului agricol prin sporirea accesului la finanţe, la educare şi promovarea asocierii producătorilor agricoli, precum şi la facilitarea investiţiilor străine în agricultură şi spaţiul rural. Sprijinul acordat dezvoltării zonelor rurale va face spaţiul rural mai atractiv pentru trai.
Tatiana Savva spune că toate aceste măsuri vor fi implementate prin prisma dezvoltării durabile a resurselor naturale şi prin îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural. În acelaşi timp, Acordul de Asociere cu UE protejează drepturile producătorilor autohtoni. Taxele de export vor fi păstrate pentru producătorii europeni la o serie de produse sensibile, pe o perioadă de 3-10 ani.
Piaţa europeană este de 500 de milioane de locuitori care au o putere de cumpărare de 5 ori mai mare decât cea din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, menţionează Tatiana Savva. Finanţarea măsurilor de implementare a Acordului de Asociere în sectorul agricol va avea loc prin Cadrul Unic de sprijin pentru agricultura Moldovei (110-123 de milioane de euro până în 2017), programe operaţionale şi finanţarea activităţilor de promovarea a intereselor producătorilor.