logo

Acordul de asociere trebuie să fie unul pe care cetăţenii să poată miza, Catherine Ashton


https://www.ipn.md/ro/acordul-de-asociere-trebuie-sa-fie-unul-pe-care-cetatenii-sa-poata-miza-catherin-7965_1006424.html

Uniunea Europeană îşi doreşte ca Acordul de Asociere cu Republica Moldova să fie unul  pe care să poată miza cetăţenii pentru a aborda tot felul de provocări care mai există. Declaraţia aparţine înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, care se află marţi, 9 iulie, în vizită în Republica Moldova.

„Câteodată suntem duri în solicitările noastre, dar solicităm aceste lucruri întrucât considerăm că este cea mai bună cale pentru ca ţara să se mişte pe calea reformelor economice şi politice”, a declarat Catherine Ashton la o conferinţă de presă comună cu  prim-ministrul Iurie Leancă. Înaltul oficial a mai spus că Republica Moldova a înregistrat un progres veritabil în domeniul Acordului de Liber Schimb şi în alte aspecte care vizează relaţia strânsă cu UE.

„Vilnius va fi o oportunitate veritabilă pentru a celebra în cadrul summitului din noiembrie această relaţie strânsă şi anumite aspecte care ţin de viitor. Sunt foarte sigură că Moldova va fi determinată să vină cu cele mai bune oferte. Suntem fericiţi să jucăm un rol activ şi puternic în discuţiile în formatul 5+2 pe marginea conflictului transnistrean. Sunt sigură că va fi găsită cea mai bună soluţie, care va fi un viitor strălucit pentru toţi”, a declarat oficialul european.

Iurie Leancă a menţionat că, împreună cu Catherine Ashton, a convenit calendarul acţiunilor care vor fi întreprinse pentru pregătirea parafării Acordului de Asociere, care urmează să fie semnat cât mai devreme, pe parcursul anului 2014. Premierul a spus că obiectivul Republicii Moldova este să pună în practică cât mai curând prevederile acordului. Iurie Leancă a mai declarat că crearea Zonei de Liber Schimb este un obiectiv de relevanţă pentru Republica Moldova. „Ne va permite să deschidem economia Republicii Moldova, vor fi diminuate preţurile, vor creşte investiţiile”, a spus prim-ministrul.