logo

Acordul de Asociere este o platformă menită pentru reforme, Delegaţia UE


https://www.ipn.md/ro/acordul-de-asociere-este-o-platforma-menita-pentru-reforme-delegatia-ue-7967_1013641.html

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este o platformă de reforme în diferite domenii: justiţie, drepturile omului, protecţia consumatorului, educaţie etc., a subliniat şeful Secţiei politică şi economică a Delegaţiei UE la Chişinău, Wicher Slagter, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind semnarea Acordului de Asociere.

Potrivit oficialului european, UE este interesată de o Moldovă stabilă, nu de „colonizarea” ţării. „Cel mai important este să ne concentrăm pe realizarea reformelor, pe onorarea angajamentelor. Reformele sunt răsplata în sine. Reformele, odată implementate, vor aduce multe beneficii”, a spus Wicher Slagter.

Potrivit oficialului de la Delegaţia UE, Acordul de Asociere, care include şi componenta de liber schimb, va crea mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Acordul de Liber Schimb va ajuta Moldova să-şi amelioreze competitivitatea industriei şi sectorului agricol. Va exista posibilitatea ca Republica Moldova să exporte pe piaţa UE. Totodată, UE nu va solicita Moldovei imediat să-şi deschisă piaţa pentru produsele sensibile.

„Este vorba despre o liberalizare comercială asimetrică. Republica Moldova va avea oportunitatea să-şi consolideze competitivitatea pentru a se adapta la noile circumstanţe de piaţă”, a mai spus oficialul. Potrivit lui Wicher Slagter, în perioada are urmează va exista foarte multă asistenţă pentru Guvern, dar şi pentru sectorul privat. BERD şi BEI vor dezvolta un fond de peste de 1 miliard de euro pentru a sprijin sectorul privat din ţările Parteneriatului Estic.

Oficialul a mai spus că acordul de liber schimb cu UE este totalmente compatibil cu alte acorduri de liber schimb pe care le are Moldova cu alte ţări. „Moldova poate beneficia de liber schimb cu UE, cât şi cu Rusia. UE nu cere de la Moldova să creeze obstacole pentru comerţul cu Rusia. Însă DCFTA nu este compatibil cu Uniunea Vamală”, a precizat şeful Secţiei politică şi economică a Delegaţiei UE la Chişinău.

Oficialul a mai spus că acordul va aduce beneficii şi pentru regiunea transnistreană şi va contribui la soluţionarea conflictului.

Moldova a semnat astăzi, 27 iunie, Acordul de Asociere cu UE.