Semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană este prognozată către această vară. Evenimentul ar putea avea loc fie la Bruxelles, fie la Atena, capitala Greciei, care deţine preşedinţia UE, sau chiar la Chişinău. Totul depinde de mobilizarea politicienilor, a spus vicepremierul Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, citată de IPN.
Oficialul a comunicat, în cadrul emisiunii „Spaţiul public” la Radio Moldova, că anul 2013 nu a fost deloc uşor pentru diplomaţia moldovenească, însă datorită unui efort extraordinar, s-a reuşit finalizarea cu succes a negocierilor asupra Acordului de Asociere. „Am simţit susţinerea şi contribuţia nemijlocită a tuturor partenerilor. Ultima fază a negocierilor a fost cea mai complicată”, a subliniat oficialul.
Natalia Gherman este optimistă că moldovenii se vor bucura de o decizie pozitivă privind scoaterea vizelor de călătorie în UE în primul semestru al anului curent. „Suntem văzuţi de partenerii europeni ca un stat tânăr, democratic, european, care şi-a ales cel mai eficient model de modernizare şi transformare – cel al UE”, a spus ministrul.
Moldova este văzută ca o speranţă a Parteneriatului Estic şi aceasta implică mai multă responsabilitate din partea politicienilor, spune Natalia Gherman. „ Avem nevoie de reforme în justiţie şi în lupta cu fenomenul corupţiei, avem nevoie de transparenţa actului de guvernare şi respectarea întocmai a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean”, a menţionat oficialul.
Moldova discută cu UE şi Agenda de Asociere. Următoarea rundă va avea loc pe 16 ianuarie. Natalia Gherman spune că este vorba de un document tehnic, un plan de implementare a Acordului de Asociere pentru următorii 3 ani. „Suntem în dialog cu UE şi privind principalele domenii de asistenţă. Decurge destul de bine această interacţiune, pentru următoarea perioadă am identificat reforma justiţiei ca fiind un domeniu crucial. Al doilea domeniu foarte important este cel energetic. Avem nevoie atât de expertiza UE, cât şi de asistenţă substanţială”, a comunicat Natalia Gherman.
Ministrul de externe a mai spus că în anul curent, cum a fost planificat, se va finaliza construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, iar acest proces durează deoarece este nevoie şi de reabilitarea infrastructurii interne în domeniu.