Semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE va duce la distrugerea economiei Republicii Moldova şi a producătorilor moldoveni, susţine deputatul comunist Gheorghe Anghel. Acesta a declarat pentru IPN, în cadrul unui sondaj desfăşurat printre deputaţi, că nu va vota pentru ratificarea documentului.
Parlamentarul susţine că, la etapa actuală, producţia autohtonă nu poate concura cu cea europeană, deoarece europenii investesc foarte mult în subvenţionarea agriculturii. În UE un hectar se subvenţionează în medie cu 150 de euro, iar în Moldova numai cu 15-16 euro. Produsele alimentare din Moldova nu pot concura cu cele europene nici la calitate, nici la ambalaj şi nici la preţ, susţine Gheorghe Anghel.
Deputatul a mai spus că producătorii nu au nevoie să fie încurajaţi, ei au nevoie de bani pentru investiţii masive. „Ar trebui să existe o perioadă de tranziţie pentru plasarea produselor europene pe piaţa din Republica Moldova. Ar trebui, poate, să beneficiem de un sprijin financiar, să ajutăm economia naţională să implementeze standardele europene”, a spus parlamentarul.
Potrivit lui Gheorghe Anghel, un dezavantaj al acordului este şi faptul că Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea să protejeze peste 1500 de indicaţii geografice ale vinurilor produse în UE. Iar în cazul vinurilor din Moldova, comunitatea europeană va avea angajamente de protecţie doar pentru două indicaţii geografice, Romaneşti şi Ciumai. Dar pe lângă acestea, sunt multe alte denumiri de vinuri care ar trebui protejate, dar nu sunt – spune deputatul – cum ar fi Cricova, Negru de Purcari etc.
Deputatul comunist susţine că Acordul de Asociere va prejudicia relaţiile economice ale Republicii Moldova cu alte ţări, deoarece vor exista interdicţii pentru export. Gheorghe Anghel crede că acest acord este semnat de către actuala guvernare pentru a-şi face PR politic înainte de alegerile parlamentare. Deputatul spune că este nevoie de negociat un nou acord. Or, prezentul document, odată ce a fost parafat, nu mai poate fi modificat fără negocieri.
Acordul de Asociere cu UE va fi semnat pe 27 iunie. Pentru a fi ratificat de către Parlamentul de la Chişinău este nevoie de voturile a 51 de deputaţi.