logo

Acordul de Asociere cu UE este o foaie de parcurs pentru modernizare CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/ro/acordul-de-asociere-cu-ue-este-o-foaie-de-parcurs-7978_1008239.html

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor. 

----

Starea falimentară în care a ajuns Republica Moldova este un argument solid în favoarea faptului că moldovenii trebuie să facă în sfârşit o alegere clară. Acordul de Asociere cu UE este o alegere care va readuce Republica Moldova aproape ireversibil în spaţiul normativ şi valoric european. Tehnic vorbind, Acordul de Asociere cu UE este o foaie de parcurs pentru modernizarea Republicii Moldova, notează experţii în relaţii externe, Lina Grâu şi Leonid Litra.

Lina Grâu spune că pare evident faptul că modelul dictatorial, bazat pe şantaj politic şi economic impus de Rusia, nu poate asigura Republicii Moldova o dezvoltare liberă şi prosperă. La fel de evident pare şi faptul că Europa oferă un model de dezvoltare mult mai atractiv. „Ne place să călătorim în Europa, ne place să vedem oraşe îngrijite şi curate, ne atrag salariile şi condiţiile de muncă din Europa şi admirăm pensionarii din ţările europene, care îşi permit nu doar să trăiască decent, dar şi să călătorească”, a remarcat experta din cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă.

Acest model de dezvoltare poate fi preluat de Republica Moldova prin adaptarea legislaţiei şi a practicilor naţionale la modelul european, spune Lina Grâu. Acordul de Asociere cu UE prevede, pas cu pas, cum trebuie să arate fiecare domeniu pentru a corespunde normelor europene. Printre avantajele asocierii cu UE este creşterea investiţiilor şi extinderea pieţelor de desfacere pentru produsele moldoveneşti, ceea ce va duce la creşterea bunăstării oamenilor. Proiectul european, inclusiv liberalizarea regimului de vize, va aduce noi argumente pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi va face mai atractiv malul drept al Nistrului pentru oamenii din regiunea separatistă – consideră experta.

Acordul de Asociere nu înseamnă însă aderarea automată a Republicii Moldova la UE. Ar putea dura ani de zile până când Chişinăul va fi pregătit să facă următorul pas în relaţiile cu UE şi să devină membru asociat sau chiar candidat la aderare. Din momentul în care ţara devine candidată de aderare la UE, durata negocierilor este diferită de la stat la stat, în funcţie de gradul de pregătire. De exemplu, Austria şi Finlanda au avut nevoie de 16 luni, iar Portugalia de tocmai 80 de luni pentru negocierea aderării la UE, a remarcat Lina Grâu.

Cercetătorul superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, Leonid Litra, spune că Acordul de Asociere cu UE este un plan pentru relansarea economică şi un echilibru social sub toate aspectele. „Acordul de Asociere oferă însă un plan de a reforma cardinal instituţiile statului, economia Moldovei şi nivelul de trai în centrul cărora este cetăţeanul”, a menţionat expertul.

Drepturile omului, accesul la o justiţie independentă şi imparţială, competiţia economică, produsele de calitate, libera circulaţie, educaţia şi inovaţiile – sunt acele domenii unde fiecare va putea simţi schimbările produse de implementarea acordului. Acest lucru înseamnă că Republica Moldova va trebui să depăşească greutăţi semnificative şi să depună eforturi considerabile pentru ca să creeze o Europă acasă.

Totuşi, nu vom fi lăsaţi singuri faţă în faţă cu dificultăţile tranziţiei şi reminiscenţele post-sovietice, spune Leonid Litra. UE va oferi sprijin financiar considerabil pentru ca Moldova să implementeze reformele prevăzute de Acordul de Asociere şi deja oferă asistenţă financiară pentru îndeplinirea precondiţiilor din acord.

Mariana Galben, IPN