logo

Acordul de Asociere corespunde sub toate aspectele legislaţiei Moldovei


https://www.ipn.md/ro/acordul-de-asociere-corespunde-sub-toate-aspectele-legislatiei-moldovei-7965_1013727.html

Acordul de Asociere cu UE, care urmează să fie ratificat astăzi, 2 iulie, în Parlament, corespunde sub toate aspectele prevederilor legislative ale Republicii Moldova, inclusiv Programului de activitate al Guvernului, notează vicepremierul Natalia Gherman, ministru de externe, în expunerea de motive care însoţeşte proiectul.

Potrivit Nataliei Gherman, citată de IPN, sub aspect normativ, prevederile Acordului de Asociere nu contravin Constituţiei Republicii Moldova şi angajamentelor derivate din participarea Republicii Moldova la tratatele internaţionale. Totodată, în virtutea prevederilor acordului, Moldova şi-a asumat obligaţia ajustării treptate a legislaţiei sale interne la standardele şi principiile europene, preluarea cărora o presupune atingerea obiectivului de integrare europeană.

Necesităţile financiare pentru asigurarea implementării eficiente a prevederilor Acordului de Asociere vor fi reflectate în bugetul naţional şi în cadrul de cheltuieli pe termen mediu. Totodată, pentru realizarea acordului, Republica Moldova va beneficia de asistenţă din partea UE şi a partenerilor de dezvoltare.

Sub aspect economic, Natalia German menţionează că UE este cel mai important partener comercial al Republica Moldova, acoperind circa 45% din comerţul extern al ţării. Acordul de liber schimb, care face parte din Acordul de Asociere, va crea oportunităţi de afaceri în Moldova şi va promova o modernizare economică reală. Rezultatul direct al stabilirii Zonei de Comerţ Liber şi Aprofundat cu UE (DCFTA) va fi faptul că în Moldova cetăţenii vor beneficia de produse şi servicii de o calitate şi o siguranţă sporită, iar producătorii vor fi susţinuţi în accesarea, într-un mod mai eficient şi deschis, a pieţelor internaţionale.

Potrivit vicepremierului, odată ce va fi implementat, DCFTA va duce pe termen lung la o creştere adiţională a PIB-ului până la 5,4%. S-a estimat că exporturile din Moldova spre UE vor creşte cu 15% pe termen scurt şi cu 16% pe termen lung. Iar importurile vor creşte doar cu 6% pe termen scurt şi 8% pe termen lung. Aceasta presupune că DCFTA va duce la o relativă îmbunătăţire a balanţei comerciale a Republicii Moldova.

Acordul de Asociere este încheiat pe termen nelimitat şi intră în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni după data depunerii ultimului instrument de ratificarea sau aprobare. UE şi Republica Moldova convin să aplice, cu titlu provizoriu, prezentul acord în parte, până la ratificarea de către toate statele UE.

Negocierile asupra Acordului de Asociere au început în 2010 şi au fost finalizate în 2013. Documentul a fost semnat de către Republica Moldova şi UE pe 27 iunie anul curent.