logo

Acordul de Asociere a rămas la nivelul formal şi fără realizări practice, experţi


https://www.ipn.md/ro/acordul-de-asociere-a-ramas-la-nivelul-formal-si-fara-7965_1031611.html

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după semnare, a rămas la nivelul formalismului, fără realizări practice. Clasa politică a fost preocupată mai mult de disputele legate de învestirea Guvernului, iar societatea a fost oripilată de furtul miliardului din sistemul bancar. Diplomaţia economică a Republicii Moldova bate pasul pe loc, iar interesele economice ale ţării continuă să sufere. Concluziile se regăsesc în două studii semnate de experţii Ion Tăbârţă şi Valentin Lozovanu şi  lansate de către IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

„Atât partenerii europeni, cât şi societatea civilă aşteaptă din partea guvernării de la Chişinău reforme viabile, care să democratizeze societatea moldovenească. După semnarea Acordului de Asociere, autorităţile moldoveneşti şi-au permis să delapideze sistemul bancar, afectând foarte mult securitatea economică a Republicii Moldova”, a explicat Ion Tăbârţă.

Valentin Lozovanu a declarat că este depăşit conceptul de politică externă existent. În opinia sa, Moldova rămâne fără o politică externă care să se axeze pe o promovare activă a intereselor economice peste hotare.

Potrivit experţilor, ideal ar fi ca guvernarea Republicii Moldova să aibă sincer toată predispunerea pentru a democratiza societatea moldovenească, implementarea Acordului de Asociere fiind foaia de parcurs necesară în a îndeplini acest lucru. În realizarea acestui scop major guvernarea are nevoie de  suportul Uniunii Europene şi concursul societăţii civile.