Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate se adresează deputaților din Parlament, în special celor din Partidul Democrat, să analizeze atent unele prevederi păguboase din acest acordul de împrumut cu Federația Rusă. Aceștia își îndeamnă colegii din Parlament să pledeze pentru renegocierea acordului. Declarațiile în acest sens au fost făcute miercuri, 22 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
„Documentul trebuie să fie revizuit. Da, țara are nevoie de resurse financiare, în special în această perioadă grea. Cu toate acestea, nu ne putem permite luxul să trecem cu vederea unele prevederi care pot împovăra țara pe mulți ani înainte. De ce statul, noi, plătitorii de impozite, să întoarcem datoriile unor agenți economici care se vor împrumuta de la băncile ruse? La întrebarea aceasta nu am primit niciun răspuns, decât asigurări că totul va fi bine. Noi, deputații PAS, ne adresăm deputaților din Parlament, în special Partidului Democrat, unde înțelegem că există discuții pe interior privind aceste semne de întrebare care au fost ridicate de noi și alți actori ai societății civile. Ne adresăm vouă, să treceți peste interesele de partid și să vă gândiți la viitorul acestei țări”, a declarat Igor Grosu, liderul fracțiunii PAS.
Deputatul Sergiu Litvinenco a menționat că unele prevederi vor obliga Republica Moldova să preia datoriile unor agenți economici care s-au împrumutat de la băncile rusești, în cazul în care aceste împrumuturi au fost coordonate cu partea moldovenească. „M-am uitat pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe, unde sunt publicate toate acordurile pe care le-a semnat Federația Rusă de la independență. O astfel de clauză Federația Rusă nu a impus-o niciunei țări cu care a semnat acorduri de finanțare. Unica țară căreia Federația Rusă i-a impus această condiție este Republica Moldova. Ne întrebăm în ce măsură acest credit este privilegiat, frățesc, așa cum spune Dodon, sau dimpotrivă, este un credit în care Federația Rusă nu a impus astfel de condiții nici țărilor ca Bangladesh sau Venezuela”, a notat deputatul.
Potrivit lui, acesta este „un acord absolut păgubos pentru Republica Moldova. În opinia sa, soluția, având în vedere că acești bani sunt necesari, este renegocierea acestui acord prin excluderea acestor prevederi toxice”.
Proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat a fost aprobat de către cabinetul de miniștri în data 21 aprilie. Potrivit autorităților, acest acord nu prevede nici comision de nedebursare a mijloacelor bănești din împrumut, nici comision pentru debursarea acestui împrumut, dar prevede posibilitatea rambursării împrumutului în orice moment oportun, dacă va exista această posibilitate înainte de termen.