Semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional reprezintă o precondiţie pentru dezvoltarea relaţiilor de mai departe cu partenerii de dezvoltare, cum ar fi Banca Mondială, Guvernul României şi alţii. De această părere este directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chirca, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că toţi partenerii s-au retras şi au pus această concentraţie pe existenţa unui acord cu FMI şi această poziţie este una diplomatică de distanţare pentru a nu a-şi asuma evaluarea proprie a anumitor dezvoltări, transmite IPN.
„E o poziţie diplomatică de distanţare pentru a nu a-şi asuma evaluarea proprie a anumitor dezvoltări şi acest lucru se întâmplă datorită faptului că FMI este cunoscut printr-un set de mecanisme diversificate de a pune condiţii şi de a ocupa poziţii rigide faţă de diferite guverne, de a presa guvernele. De regulă, FMI vine în aşa momente când statele se află în situaţii de colaps sau de default şi atunci în aceste situaţii FMI are o experienţă bogată de a presa guvernele şi de a le stoarce implementarea anumitor angajamente”, a menţionat Roman Chirca.
Expertul în economie a declarat că această focusare, atât de energetică pe necesitatea unui acord, vine din reticenţa pe care o ocupă mai mult partenerii de dezvoltare faţă de învestirea noului Guvern, revenirea de după criza politică în albia anumitor activităţi normale. „Aşteaptă de fapt probe, nu doar retorică despre implementarea anumitor reforme. Aşteaptă să se întâmple vreun gest simbolic, sau un şir de gesturi simbolice, care să convingă partenerii de dezvoltare că Republica Moldova are intenţii serioase de reformatare”, a afirmat Roman Chirca.
În ceea ce priveşte termenele în care s-ar putea ajunge la un acord FMI, economistul a menţionat că există un şir întreg de proceduri formale şi viteza cu care se va negocia este viteza cu care Republica Moldova este gata să accepte necondiţionat sau cu anumite condiţii acele condiţionalităţi ale Fondului Monetar. „De regulă, aceasta este o listă destul de consistentă, în alţi ani ea ajungea până la 70-80 de condiţii pentru Republica Moldova, eu cred că acum va fi un şir întreg pe domenii acoperit în această listă. Va fi o poziţie foarte rigidă în care Fondul va ceda practic foarte puţin”, a declarat Roman Chirca.
Directorul Institutului Economiei de Piaţă a menţionat că în calitate de priorităţi se suprapun un şir de condiţionalităţi care, din perspectiva Fondului Monetar, vor asigura stabilitatea. Acestea în primul rând sunt: eliminarea oricăror majorări de pensii, majorarea accizelor sau a altor taxe şi impozite care să asigure venituri la buget, eliminarea oricăror cheltuieli inutile care să asigure un deficit cât mai mic, dar şi venituri cât mai mari la buget şi cheltuieli cât mai mici.