logo

Acordul Coaliţiei de guvernământ şi anexele încă nu au fost făcute publice


https://www.ipn.md/ro/acordul-coalitiei-de-guvernamant-si-anexele-inca-nu-au-fost-facute-publice-7965_1005616.html

Acordul semnat de către Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi grupul liberalilor reformatori, care au creat Coaliţia pentru guvernare pro-europeană, încă nu a fost făcut public, deoarece mai sunt câteva chestiuni tehnice de adăugat în el. Acesta va fi făcut public cel târziu luni, 3 iunie, cu tot cu anexele sale, două la număr. Despre aceasta a comunicat vicepreşedintele Parlamentului, democratul Adrian Candu, în cadrul emisiunii „Bună seara”, la postul public de televiziune, transmite IPN.

Adrian Candu a spus că negocierile pe marginea acestui acord nu au fost atât de deschise, pe cât s-a dorit, pentru a nu prejudicia procesul. Vicepreşedintele Parlamentului a remarcat că în cadrul negocierilor s-a înţeles că fiecare parte va căuta să facă declaraţii care să o pună într-o lumină bună anume pe ea. „Negocierile nu au fost uşoare, dar ne bucurăm de rezultat. Cât ţine de acord, acesta va fi făcut public împreună cu anexele sale. Anexa unu se referă la Parlament, la componenţa comisiilor permanente. Anexa doi conţine ministerele şi instituţiile subordonate Guvernului”, a comunicat democratul.

Vicepreşedintele Parlamentului, libera-democrata Liliana Palihovici, a spus că s-a ţinut cont de unele capacităţi de manipulare şi interpretare din societate, de aceea nu s-au făcut mai multe declaraţii de la negocieri pentru a nu dăuna mult procesului. „Cei care s-au adunat la aceste negocieri au avut din start în gând ideea creării coaliţiei. Încrederea a fost erodată în ultimii ani atât de mult, încât ea nu poate fi stabilită în 2 săptămâni. Cred că rezultatul acţiunilor din Parlament au pus temelia reconstruirii acestei încrederi”, a remarcat Liliana Palihovici.

Analistul politic, Anatol Ţăranu, a remarcat, în cadrul aceleiaşi emisiuni că rezultatul negocierilor este unul pe măsura aşteptărilor a foarte mulţi oameni. „Când v-aţi înţeles, aţi făcut un cadou pentru această ţară. Pe noi transparenţa negocierilor ne interesa din punctul de vedere a elaborării unor mecanisme de a exclude interesele oligarhice din guvernare”, a specificat Anatol Ţăranu.

Jurnalista Valentina Ursu a remarcat că mass-media şi-a dorit mai multă transparenţă, aşa cum s-a promis, deoarece presa a înţeles ceva doar în ultimele ore din şedinţa Parlamentului, când au început a fi aleşi oameni în diferite funcţii.

Analistul politic, Corneliu Ciurea, s-a referit la vizitele şi mesajele oficialilor europeni şi a spus că presupune că au fost nişte solicitări şi nişte sugestii din partea lor. Vorbind despre transparenţa negocierilor, analistul este convins că astfel de negocieri nu pot avea loc în ochii tuturor.

Joi, 30 mai, la Chişinău a fost votat Guvernul condus de Iurie Leancă. Igor Corman a fost ales preşedinte al Parlamentului, iar Adrian Candu şi Oleg Bodrug – vicepreşedinţi. Totodată au fost operate modificări şi în comisiile permanente ale Parlamentului.