logo

Achizițiile publice în instituțiile de învățământ din Chișinău au loc cu încălcări, raport


https://www.ipn.md/ro/achizitiile-publice-in-institutiile-de-invatamant-din-chisinau-au-loc-7967_1039967.html

La organizarea și efectuarea procesului de achiziții publice în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău se admit încălcări grave, începând cu completarea incorectă a invitației de participare și finalizând cu lipsa monitorizării implementării contractelor încheiate. Un raport de monitorizare în acest sens a fost prezentat astăzi, 13 februarie, de către Asociația „Părinți Solidari”, într-o conferință de presă la IPN.

Conducătoarea asociației, Ala Revenco, a declarat că lipsește concurența reală în sfera prestării serviciilor de alimentație.  95% din piața acestor servicii este împărțită între cinci întreprinderi mari. „Autoritățile contractante acceptă situația, dorind ca formal instituțiile să fie asigurate cu servicii de alimentație, fără să întreprindă măsuri pentru a asigura o calitate mai înaltă a produselor ce ajung în farfuria copiilor”, a spus Ala Revenco. După monitorizarea a trei licitații publice de achiziționare a serviciilor de alimentație, cu suma totală de 70 de milioane de lei, s-a constatat că pentru toate cele 90 de loturi din caietele de sarcini a fost propusă câte o singură ofertă.  

Alte deficiențe depistate, pe lângă lipsa unei reale concurențe, se referă la modalitatea de evaluare a ofertelor, care se face conform numărului de calorii. Este de menționat și tratarea în mod diferențiat a ofertanților, neinformarea membrilor grupului de lucru despre data și ora desfășurării ședințelor de evaluare a ofertelor sau includerea datelor eronate în sistemul de date al Registrului achizițiilor publice.

Valeriu Ciorbă, expert în licitații, s-a referit la o achiziție cu valoarea de 20 de milioane de lei, desfășurată de către Direcția educație, tineret și sport din sectorul Râșcani. La deschiderea ofertelor pentru licitație, au fost prezente inițial 17 companii. În procesul-verbal a observat că două companii din cele 17 nu aveau acte, fiind ulterior descalificate. Șase zile mai târziu, printr-o scrisoare, toți cei vizați au fost informați că oferta unui agent a fost re-inclusă pentru că actele care lipseau inițial au fost găsite, lucru pe care Valeriu Ciorbă în găsește, cel puțin, straniu.

Carolina Chirilescu, membră a Asociației „Părinți Solidari”, a remarcat că meniurile nu sunt publicate în școli, nici pe pagina web a Centrului de Sănătate Publică. Unele meniuri nu conțin fructe proaspete și nici nu este afișat prețul produselor.

Raportul complet de monitorizare va fi prezentat în cadrul unui eveniment public pe 20 februarie.