Achiziţii publice online
https://www.ipn.md/ro/achizitii-publice-online-7966_1000259.html
34 de ministere şi agenţii subordonate Guvernului, precum şi 6 spitale mari, finanţate din bugetul de stat, vor fi obligate să posteze pe suport electronic anunţurile privind achiziţiile de produse, lucrări şi servicii, transmite Info-Prim Neo cu referire la declaraţiile directorului Agenţiei Achiziţii Publice, Ştefan Greangă.
Republica Moldova lansează, la 1 octombrie, implementarea sistemului electronic de achiziţii publice şi în acest context, pe parcursul luni curente, concomitent cu lucrările de testare a sistemului, în cadrul unui proiect twinning au loc instruiri avansate cu participarea experţilor din România. „Au fost instruite părţile contractante, adică reprezentanţii acestor 34 de autorităţi şi instituţii publice, dar şi agenţii economici care vor participa la licitaţiile de achiziţionare a produselor, lucrărilor şi serviciilor din banii publici”, a precizat Ştefan Greangă.
Roxana Popescu, expert din România, a menţionat că implementarea sistemului electronic de achiziţii publice va permite monitorizarea modului în care sunt cheltuiţi banii publici. „Avantaje mari obţin agenţii economici, care vor avea posibilitate să acceseze portalul e-Achiziţii şi să afle totul despre cererile ministerelor, altor autorităţi şi instituţii finanţate de la buget, dar şi să-şi descarce caietele de sarcini, documentele necesare pentru o procedură de achiziţii. Ceea ce este foarte important – ei vor putea solicita online clarificări la aceste proceduri de achiziţii. Astfel, vor face economie de timp”, a menţionat Roxana Popescu. Evident, se doreşte ca numărul autorităţilor conectate la acest sistem electronic de achiziţii publice să crească, iar în câţiva ani toate autorităţile, inclusiv cele locale, şi instituţiile finanţate din banii publici să fie conectate la el, a mai spus expertul.
Un alt expert din România, Gabriel Dumitru, a specificat că acum 10 ani, când ţara sa a început implementarea sistemului electronic de achiziţii, condiţiile au fost mai puţin favorabile, tehnologiile informaţionale nu erau atât de avansate. Un plus pentru Moldova este şi faptul că majoritatea agenţilor economici, potenţiali participanţi la licitaţii, au cunoştinţele necesare şi utilizează pe larg calculatorul.