logo

Accesul liber la justiţie este cel mai încălcat drept în Moldova, raport CpDOM


https://www.ipn.md/ro/accesul-liber-la-justitie-este-cel-mai-incalcat-drept-in-moldova-raport-cpdom-7967_1004985.html

Accesul liber la justiţie este cel mai încălcat drept în Republica Moldova, arată un raport al Centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM). Din cele circa 1800 de cereri parvenite anul trecut la CpDOM, 400 s-au referit la accesul la justiţie. Cetăţenii s-au plâns pe tergiversarea examinării cauzelor, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti şi lezarea dreptului la recurs efectiv, transmite IPN.

Directorul CpDOM, avocatul parlamentar Anatolie Munteanu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că starea de lucruri în domeniu rămâne îngrijorătoare. Alte nemulţumiri exprimate de petiţionari vizează dezacordul cu sentinţa pronunţată, nerespectarea termenului de redactare a hotărârilor judecătoreşti, comportamentul nesatisfăcător al unor magistraţi.

Un alt drept frecvent încălcat în Republica Moldova, potrivit raportului, este dreptul la asistenţă şi protecţie socială. „Asigurarea unui nivel de trai decent a fost şi anul trecut una dintre cele mai mari probleme”, a spus avocatul parlamentar. Creşterea permanentă a preţurilor la produsele alimentare, a tarifelor la serviciile comunale, în opinia avocaţilor parlamentari, este unul dintre factorii decisivi care determină înrăutăţirea calităţii vieţii cetăţenilor şi aprofundarea sărăciei. Anatolie Munteanu a remarcat că numai în luna decembrie s-a înregistrat o descreştere a preţurilor la carne, preparate şi conserve de carne, cu 0,8%. În rest valoarea preţurilor produselor a înregistrat o creştere constantă.

Referitor la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cele mai multe plângeri s-au referit la accesul fizic în instituţiile de stat. „Deşi autorităţile publice centrale de specialitate raportează despre măsurile întreprinse de adaptare a mediului habitual la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi, în anul 2012 la acest capitol nu s-a atestat o îmbunătăţire esenţială”, a spus avocatul parlamentar.

Anatolie Munteanu a mai spus că au parvenit şi cereri privind încălcarea drepturilor deţinuţilor. Petiţionarii s-au plâns pe tratament inuman, condiţii neadecvate de detenţie, personal nepregătit etc.

Din 1766 de cereri parvenit, în instanţa de judecată au ajuns 15 cazuri, majoritatea reclamanţilor obţinând câştig de cauză.