Accesul la informaţiile instituţiilor publice este în continuare anevoios
https://www.ipn.md/ro/accesul-la-informatiile-institutiilor-publice-este-in-continuare-anevoios-7967_969846.html
Indicele deschiderii instituţionale (IDI) a constituit în primul trimestru al anului 3,89 puncte, ceea ce denotă că instituţiile publice sunt destul de deschise pentru conlucrare cu societatea civilă. Totodată, cinci ONG-uri din cadrul Alianţei Anticorupţie consemnează în raportul trimestrial de monitorizare că aceste instituţii răspund, totuşi, anevoios interpelărilor, în special din partea presei, transmite Info-Prim Neo.
Alianţa Anticorupţie constată că instituţiile publice răspund greu la solicitarea de a prezenta date trimestriale, informaţii despre cazurile de sancţionare a angajaţilor. Pe paginile WEB ale instituţiilor lipseşte informaţia privind achiziţiile publice efectuate sau preconizate, despre rezultatele examinării petiţiilor adresate de cetăţeni.
Continuă să se încalce Codul de procedură penală, iar libertatea achetatorilor şi procurorilor în cazurile instrumentate este limitată, ceea ce generează adresări frecvente ale cetăţenilor la CEDO, precizează Mircea Eşanu, secretarul Alianţei Anticorupţie. O altă neregulă, care se referă la toate instituţiile monitorizate, este faptul că angajarea în funcţii se face prin numire şi nu prin concurs. De asemenea, nu întotdeauna instituţiile propun în dezbateri publice proiectele de legi elaborate, iar liniile telefonice „fierbinţi” instituite în majoritatea din instituţii nu funcţionează sau sînt ineficiente.
Indicele reflectă experienţa organizaţiilor neguvernamentale antrenate în procesul de monitorizare a activităţilor Guvernului, incluse în Planul Preliminar de Ţară al RM în cadrul Programului corporaţiei americane „Provocările mileniului”. IDI este calculat în baza a patru criterii evaluate pe o scară în creştere de la 1 la 5 şi anume: cât de uşor a fost de obţinut informaţia de la instituţiile publice, calitatea informaţiei oferite, calitatea paginilor WEB, gradul de deschidere pentru participare publică. Cel mai mare scor l-a prezentat criteriul care reflectă gradul de participare publică – 4 puncte, iar cel mai mic cel al calităţii paginilor WEB – 3,72 puncte.