logo

Accesul la informațiile de mediu este o problemă stringentă pentru Moldova, declarație


https://www.ipn.md/ro/accesul-la-informatiile-de-mediu-este-o-problema-stringenta-7967_1078313.html

Fără informații despre starea mediului, este imposibil să fie luate măsuri pentru îmbunătățirea situației. Nu pot fi făcute prognoze, cum ar fi cele despre inundații sau secete. Nu pot fi elaborate planurile și previziunile pe termen lung. Iată de ce este foarte important accesul la informațiile despre mediu – menționează directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, doctorul în biologie Ilia Trombiţki.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilia Trombiţki, a amintit că Republica Moldova a ratificat, încă acum 20 de ani, Convenția Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite, semnată în orașul danez Aarhus, în 1998. Documentul se referă la accesul la informație și justiție, precum și la participarea publicului în procesul de luare a deciziilor în domeniul mediului. Este Convenția menită să asigure democrația în domeniul mediului.

Întrucât Moldova este parte la Convenție, toți donatorii se așteaptă ca informațiile necesare pentru proiectele pe care le derulează să fie furnizate gratuit de către agențiile guvernamentale. În realitate, se cer bani. Acest lucru se întâmplă de la independență încoace. Legislația este făcută în așa fel încât, ca să o respectați, trebuie să plătești zeci de mii de dolari pentru accesul la informațiile deja disponibile, spune Ilia Trombiţki.

„Dar adopți politici și decizii, necunoscând situația, este extrem de complicat. Astăzi avem o problemă în ceea ce ține de obținerea informației, a o păstra și a oferi. Cu părere, la rândul nostru, nu pentru prima dată ne-am confruntat în munca noastră cu situația când am avut nevoie de informația pe care statul o deținea”, a remarcat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS.

Doctorul în biologie a dat exemplul unui caz din anul 2008, când Asociația a solicitat de la o întreprindere de stat informații despre darea în chirie a pădurilor. Însă această informație nu i-a fost oferită. După ce s-a adresat în instanță, aceasta a dispus ca informația să fie acordată. Dar așa și nu s-a întâmplat. Eco-TIRAS a trimis un mesaj Comitetului de conformitate al Convenției de la Aarhus, cu privire la nerespectarea de către țară a dispozițiilor Convenției, privind accesul la informațiile de mediu. Ca urmare a examinării, în 2011, Reuniunea părților a adoptat recomandări pentru Moldova. Guvernului țării i s-a solicitat să adopte și să pună în aplicare un plan național pentru respectarea Convenției. Guvernul a acceptat, dar practic nu a făcut nimic. Într-un alt caz, Asociația a solicitat informații despre cantitatea de apă pentru anumite perioade, dar și alte date, iar Serviciul Hidrometeorologic de Stat le-a precizat că acordarea unor astfel de date costă 35 de mii de dolari.

În prezent, „Eco-TIRAS”, în cadrul unui proiect comun cu ONG-ul „Arnika” din Republica Cehă, pregătește un raport alternativ, cu privire la punerea în aplicare a obligațiilor Republicii Moldova de implementare a Convenției. Raportul va fi prezentat în octombrie 2021, în cadrul Reuniunii părților la Convenția de la Aarhus, de la Tbilisi (Georgia).

Președintele organizației nonguvernamentale cehe „Arnika”, Martin Skalski, a menționat că este regretabil că, Republica Moldova, fiind una dintre primele semnatare ale Convenției, as ajuns la o asemenea situație. Este regretabil că statul nu prezintă rapoarte cu informații oficiale. Potrivit lui, raportul alternativ vine să prezinte acea informație, care în prezent lipsește la nivel oficial.