Accesul la informaţie rămâne a fi nesatisfăcător, raport de monitorizare
https://www.ipn.md/ro/accesul-la-informatie-ramane-a-fi-nesatisfacator-raport-de-monitorizare-7967_973527.html
Accesul la informaţie rămâne a fi nesatisfăcător, constată grupul de experţi creat de Centrul “Acces-info” în cadrul Programului de Consolidare a Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova. Un nou raport trimestrial al grupului de experţi a fost dat publicităţii joi, 15 ianuarie, transmite Info-Prim Neo.
Conform evaluării, efectuate de în trimestrul patru al anului 2008, Guvernul a întreprins un şir de măsuri privind eficientizarea sistemului de comunicare cu publicul, iar Parlamentul a adoptat Legea privind transparenţa în procesul decizional. Totuşi, pe parcursul perioadei respective au avut loc mai multe cazuri de îngrădire a accesului la informaţie.
Nivelul de acces la informaţiile oficiale este apreciat cu 2.4 puncte, pe o scară de la 0 la 5. Aceasta arată o uşoară îmbunătăţire în comparaţie cu trimestrul trei - 2.36, trimestrul doi - 2.12 şi trimestrul unu - 2.09.
„Accesul la informaţie este îngrădit de lipsa unui management eficient care ar facilita informarea activă, dialogul interactiv la nivel de administraţie publică – cetăţeni. Un impediment este şi ignorarea prevederilor legislative de către un număr mare de funcţionari, pe de o parte, şi de analfabetismul juridic răspîndit în societate, pe de altă parte”, a spus preşedintele Acces-info, Vasile Spinei.
„Lasă de dorit calitatea mai multor pagini-web oficiale, care au numeroase deficienţe în ceea ce priveşte consistenţa informaţiilor de interes public, inclusiv privind transparenţa achiziţiilor publice, rezultatelor controalelor efectuate de către organele abilitate, cheltuirii alocaţiilor din fondurile de rezervă”, a adăugat acesta.
În ultimii ani în instanţele de judecată au fost examinate peste 300 de cazuri în domeniul accesului la informaţie, spune juristul Eugeniu Rîbca. Potrivit lui, se poate deja vorbide o anumită practică judiciară în domeniu, care, într-o anumită măsură, are impact benefic asupra funcţionarilor, solicitanţilor de informaţii, dar şi asupra judecătorilor care au depăşit mai multe erori regretabile din primii ani, obţinînd o mare experienţă la examinarea dosarelor.
„Adresarea în instanţa de judecată a jurnaliştilor de fiecare dată când li se încalcă dreptul la informaţie poate completa practica judiciară, va contribui într-o măsură mai mare atât la educarea funcţionarilor publici care încalcă legislaţia şi îşi ignorează respectarea obligaţiilor, cât şi la sensibilizarea opiniei publice, la lichidarea analfabetismului juridic”, a menţionat expertul.
Raportul evidenţiază necesitatea instaurării unei culturii informaţionale, care să determine societatea să se intereseze permanent despre modul în care se gestionează banii publici, spune directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, expert în grupul de monitorizare.
Experţii propun recunoaşterea în întreaga ierarhie a autorităţilor şi instituţiilor publice a dreptului la informaţie drept bază pentru participarea cetăţenească, buna guvernare, eficienţă în administraţia publică, transparenţă în prevenirea şi combaterea corupţiei, dezvoltare generală şi realizarea drepturilor social-economice, civile şi politice.
Grupul de experţi este compus din reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media. Programul, administrat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, este finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului.