logo

Accesul la educație este cel mai încălcat drept al copiilor din Moldova, club de presă


https://www.ipn.md/ro/accesul-la-educatie-este-cel-mai-incalcat-drept-al-copiilor-din-moldova-club-de--7967_1037058.html

Moldova a făcut progrese mari în ceea ce privește respectarea drepturile copiilor, dar rămân și multe provocări. Cel mai încălcat drept al copiilor din Republica Moldova este accesul la educație și discriminarea în contextul accesului la educație, în special a copiilor care vin din medii sărace sau familii vulnerabile. Despre acest lucru s-a vorbit marți, 19 septembrie, la un club de presă organizat de Alianța ONG-urilor active în Domeniul Protecției Copilului și Familiei.

Clubul de presă a fost desfășurat în contextul participării reprezentanților Guvernului Republicii Moldova la ședința plenară a Comitetului ONU privind Drepturile Copilului.

Președinta Alianței ONG-urilor active în Domeniul Protecției Copilului și Familiei, Mariana Ianachevici, a menționat că este important să se facă o evaluare a costurilor pașilor care trebuie să fie asumați atât politic, cât și administrativ pe filiera respectării drepturilor copiilor.

Un raport de alternativă făcut de societatea civilă, pe lângă problema accesului la educație, evidențiază problema accesului la servicii de sănătate gratuite, insuficiența serviciilor de îngrijire etc. „Școala trebuie să fie deschisă pentru toți copiii și să ofere educație în egală măsură pentru toți”, a spus Mariana Ianachevici.

Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Daniela Sâmboteanu, a menționat că problema violenței față de copil a fost mai mult prezentă în întrebările adresate raportorului Guvernului, decât în raportul prezentat. S-a pus în discuție problema violenței în instituțiile de învățământ, s-a discutat despre pedeapsa corporală, despre securitatea online, și ce acțiuni se întreprind acțiuni pentru ca copiii să prevină acostările pe internet.

Daniela Sâmboteanu a specificat că serviciile psihologice acordate copiilor în instituții intră mai mult în categoria serviciilor universale și nicidecum nu sunt servicii specializate pentru reabilitarea copiilor. „Serviciile specializate rămân a fi o problemă, nu este un rezultat care ni-l putem asuma. În Moldova nu avem cadrul normativ și nici standarde de calitate pentru crearea serviciilor specializate pentru copii-victime”, a spus Daniela Sâmboteanu.

Și copiii au elaborat un raport care reflectă respectarea drepturilor copiilor din perspectiva lor. A fost creat un Grup de Reflecție, alcătuit din 49 de copii din 21 de regiuni ale țării, care au monitorizat respectarea drepturilor copilului la nivel local. Alexandrina Danuț, din raionul Ștefan Vodă, crede că cel mai încălcat drept ține de protecția față de violență. Copiii se întâlnesc cu probleme de discriminare și violență și în școli, chiar și din partea profesorilor. O altă problemă vizează exploatarea prin muncă. „Mulți copii sunt nevoiți să lucreze ca să-și susțină părinții sau să-și achite studiile. Chiar dacă învățământul este gratuit până la 18 ani, în majoritatea școlilor se strâng bani în asociații ale părințiilor, pentru proiecte de restaurare a școlilor”, a menționat tânăra.

Consultantul Direcției Protecția Copilului a Oficiului Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, Victoria Manolache, a remarcat că ombudsmanul va analiza toate recomandările și va avea întâlniri cu autoritățile publice pentru a discuta aceste propuneri, iar un expert independent va examina îndeplinirea recomandărilor vechi și cele noi.