logo

Accesibilitatea în instituţiile publice, testată de mai mulţi activişti


https://www.ipn.md/ro/accesibilitatea-in-institutiile-publice-testata-de-mai-multi-activisti-7967_1021817.html

Persoane în scaun rulant, persoane cu deficienţe de văz, mămici cu copii în cărucioare şi biciclişti au testat astăzi, 5 august, accesibilitatea mai multor instituţii publice, dar şi străzile, în special trecerile de pietoni, din sectoarele capitalei. Maratonul cu genericul: „Chişinăul accesibil pentru toţi” a fost organizat de mai multe ONG-uri şi platforme online care pledează pentru un oraş accesibil şi solicită autorităţilor să cheltuie eficient banii publici destinaţi pentru acest domeniu, transmite IPN.

Organizatorii acţiunii s-au împărţit în 4 echipe şi s-au deplasat pe anumite trasee evaluând gradul de accesibilitate în baza unor parametri cum ar fi: dotarea cu rampă de acces, parcare specială, lăţimea uşilor de la intrare, de la lift etc. După fiecare evaluare, participanţii au lipit pe clădiri abţibilduri cu simboluri care indică gradul de accesibilitate a instituţiilor.

Directorul Centrului Media pentru Tineri, Veronica Boboc, a declarat că în capitală există o sumedenie de bariere arhitecturale care fac dificilă deplasarea persoanelor în scaune rulante, dar şi a mămicilor care se deplasează cu copiii în cărucior. Veronica Boboc a menţionat că banii publici sunt cheltuiţi fără rost pe rampe şi trotuare impracticabile pentru că nu se ţine cont de anumite standarde care ar asigura accesibilitatea.

Xenia Siminciuc de la Oficiul înaltului comisar pentru drepturile omului ONU spune că pentru ea, care are deficienţe de văz, este dificil să ajungă, de exemplu, în incinta unei bănci din centul capitalei pentru că scara şi uşa sunt într-o nuanţă şi din această cauză de multe ori persoanele cu astfel de dizabilităţi pur şi simplu se lovesc de uşă. Tânăra spune că din practica altor ţări, unde drepturile persoanelor cu deficienţe se respectă, marginea fiecărei trepte are o culoare pronunţată ca să fie vizibilă. La fel, trebuie să fie şi mânerul uşii, vopsit în contrast, iar până la intrare trebuie să fie amplasat un covor tactil care sugerează că în faţă este uşa.

Tudor Onofrei de la Asociaţia „Motivaţie” a declarat că, fiind în scaun rulant, întâmpină foarte multe dificultăţi la deplasare, începând de la traversarea străzii, nu fiecare are rampă pentru a coborî de pe trotuar spre trecerea de pietoni. La fel, nu toate instituţiile sunt dotate cu rampe sau, dacă chiar sunt, acestea nu sunt de regulă de lăţimea necesară, iar unghiul de înclinare face dificil accesul, fiind prea mare. O altă problemă ţine de faptul că o bună parte din rampe nu au balustradă. 

Potrivit organizatorilor, datele colectate ca urmare a evaluării vor fi adunate într-un raport, însoţit de recomandări, care urmează a fi prezentat şi discutat cu autorităţile locale. În acest sens, la Primăria capitalei a fost depus un demers în care a fost solicitată o întrunire comună.