logo

Accentul trebuie pus pe schimbările de acasă, APE


https://www.ipn.md/ro/accentul-trebuie-pus-pe-schimbarile-de-acasa-ape-7965_1017692.html

Se pare că Uniunea Europeană a decis pe intern să amâne discuţiile privind extinderea sa. În acest context, depunerea cererii de aderare de către Republica Moldova este incertă, iar autorităţile ar trebui să pună accentul pe schimbările de acasă, inclusiv prin aplicarea Acordului de Asociere cu UE şi în regiunea transnistreană. Declaraţii în acest sens a făcut directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, la un club de presă APE, desfăşurat la IPN.

Victor Chirilă a spus că recent l-a auzit pe ministrul de externe al Letoniei (ţară care a preluat preşedinţia UE) că pe ordinea de zi a comunităţii nu se află un punct privind extinderea. Victor Chirilă e de părere că la Chişinău trebuie creată o guvernare, cât de curând, care să asigure implementarea Acordului de Asociere.

APE a comandat expertului Corneliu Ciurea o analiză privind evoluţiile Parteneriatului Estic, instrument de politică de vecinătate a UE care vizează şi Republica Moldova.  Cât priveşte Acordul de Asociere cu UE, expertul a apreciat că semnarea documentului presează Republica Moldova să-l aplice, iar Zona de Comerţ urmează să fie introdusă şi în regiunea transnistreană. Însă discuţiile dintre Chişinău şi Tiraspol stagnează acum, atât pentru că la Chişinău nu a fost creată o guvernare, cât şi pentru că Tiraspolul nu este prea cooperant.

Expertul crede că Bruxellesul nu are o soluţie pentru Tiraspol şi s-ar putea să accepte o aplicare etapizată a Zonei de Comerţ Liber în stânga Nistrului. Însă o astfel de decizie necesită un proces amplu de negocieri în format trilateral.

Corneliu Ciurea a subliniat că implementarea Acordului de Asociere cu UE este strict dependentă de crearea unei coaliţii de guvernare, iar problemele întâmpinate de politicieni nu se răsfrâng pozitiv asupra relaţiei cu UE, care pe viitor s-ar putea să nu mai accepte ca Moldova să aibă o agendă pe care să o îndeplinească privind procesul de integrare, ci să insiste pe discuţii şi negocieri politice.

Clubul de Presă a fost organizat de APE cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.