logo

ACC lansează o campanie de promovare a apei de la robinet


https://www.ipn.md/ro/acc-lanseaza-o-campanie-de-promovare-a-apei-de-la-7967_1033089.html

Furnizorul de apă din capitală lansează o campanie de promovare a apei de la robinet. În perioada 1-22 martie, vor fi împărțite pliante cu informații despre calitatea apei din apeductul municipal, iar cei care vor merge la ghișeele întreprinderii vor primi o sticlă de apă potabilă marca „Apă-Canal Chișinău”. În total, o mie de sticle au fost pregătite pentru campania cu genericul: „Creată de natură – livrată de noi”, transmite IPN.

Sunt trei atuuri alei apei potabile de la robinet, spune Veronica Herța, directorul ACC: produsul este controlat atât de către autorități, cât și de furnizor; corespunde calitativ prevederilor legale și este disponibil imediat și oricând. „Nu trebuie decât să deschidem robinetul”, a declarat Veronica Herța într-o conferință de presă.

Potrivit ei, doar pe parcursul anului 2016, în cele două laboratoare – Laboratorul Stației de apă Nistru și Laboratorul apă potabilă, ambele fiind acreditate, au fost prelevate peste 183 de mii de probe, efectuându-se peste 170 de mii de investigații fizico-chimice și peste 474 de mii de încercări bacteriologice. În paralel, Centrul de Sănătate Publică controlează zilnic calitatea apei la ieșirea din stațiile de tratare și în rețeaua de distribuție.

Veronica Herța s-a referit la costuri. Cetățenii, când cumpără o sticlă de apă, plătesc cel mai mult pentru ambalaj. Aducând exemplul celor o mie de sticle care vor fi distribuite în cadrul campaniei, Veronica Herța a declarat că volumul total de apă este de un metru cub, pentru care consumatorii din municipiul Chișinău plătesc 8,06 lei. Îmbutelierea a o mie de sticle a câte un litru a costat întreprinderea în jur de 4600 de lei, fără cheltuielile de transport și salarizare. Respectiv, un litru de apă îmbuteliat costă 4,6 lei, iar un litru de apă de la robinet, reieșind din tariful actual de 8,06 lei, costă circa un ban. Astfel, apa de la robinet este de 460 de ori mai ieftină de cât cea îmbuteliată și nu cedează la parametrii de calitate, a declarat Veronica Herța.

Arcadie Rusnac, șeful Departamentului asigurarea și controlul calității apei din cadrul SA „Apă-Canal Chișinău”, a dat asigurări că apa din apeductul municipiului Chișinău corespunde parametrilor chimici și poate fi întrebuințată în alimentație și consumatorii pot să fie siguri de acest lucru. O excepție o constituie cazurile în care se efectuează lucrări de reparație, dar consumatorii sunt atenționați în aceste situații.

Distribuirea celor o mie de sticle cu apă marca „Apă-Canal Chișinău” și împărțirea pliantelor informative despre calitatea apei din apeductul municipal se va încheia pe 22 martie, când este marcată Ziua Mondială a Apei. La finalul campaniei, întreprinderea va organiza Ziua Ușilor Deschise la Stația de tratare pentru cei interesați de multiplele procese de purificare a apei. La fel, în Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” va fi amplasat un laborator mobil al ACC, unde toți doritorii vor putea testa calitatea apei din propriile locuințe.