logo

Academia de Științe din România și Academia de Științe din Moldova își consolidează forțele


https://www.ipn.md/ro/academia-de-stiinte-din-romania-si-academia-de-stiinte-7967_1104438.html

Academia de Științe din România și Academia de Științe din Moldova reprezintă două state românești în principialele foruri științifice internaționale. Conjugarea eforturilor celor două academii cu scopul promovării unei imagini pozitive a științei și culturii românești în lume este o chemare a timpului. Declarații în acest sens au fost făcute de Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul conferinței academice „Consolidarea spațiului științific românesc în context european”, transmite IPN.

„Mai mult, este foarte important ca în procesul de integrare europeană să nu ne pierdem identitatea, să promovăm valorile noastre autentice, să protejăm și să conservăm patrimoniul nostru cultural pentru generațiile viitoare, să facem cunoscută la scară trans-națională cultura și tradițiile seculare românești”, a spus Ion Tighineanu. Rolul academiilor de științe în lumea modernă, asaltată de provocări majore, devine tot mai pronunțat. Academiile sunt tradițional responsabile de dezvoltarea științelor fundamentale.

Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, consideră că provocările actuale, precum schimbările climatice, diminuarea resurselor naturale, crize politice și geopolitice, impun schimbări de mentalitate, schimbări în ceea ce privește sistemul de educație, organizarea cercetării științifice. În aceste realități, este importantă colaborarea dintre diverse entități de cercetare. Cercetarea științifică ar trebui să fie implicată tot mai mult în rezolvarea problemelor societății.

Cele două academii, a României și Republicii Moldova, au semnat un protocol de colaborare cu multe acțiuni comune care urmează a fi derulate. Una din ele este realizarea de parteneriate de cercetare științifică, dar și lansarea programului de acordare a premiilor pentru cercetarea științifică. Secretarul general al Academiei Române crede că este important să existe astfel de colaborări și are speranța că împreună se va putea contribui la dezvoltarea acestui cadru firesc de colaborare între entitățile de cercetare, cercetători, creând centre de excelență performante compatibile cu centrele existente deja la nivel european.

Conferința „Consolidarea spațiului științific românesc în context european” a fost organizată în contextul Zilei Europei, care este marcată pe 9 mai.