logo

Absolvenții instituțiilor de învățământ în domeniul educației vor beneficia de indemnizații


https://www.ipn.md/ro/absolventii-institutiilor-de-invatamant-in-domeniul-educatiei-vor-beneficia-7967_1076045.html

Toți tinerii care au absolvit instituțiile de învățământ din țară și de peste hotare în domeniul educației vor beneficia, în primii ani de activitate didactică, de indemnizații. În acest sens, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune la următoarea ședință a Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a Codului educației, transmite IPN.

Potrivit proiectului, absolvenții instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic din țară și de peste hotare în domeniul de studii Educație sau unul echivalent, care și-au făcut studiile pe locuri cu finanțare de la bugetul de stat sau cu taxă de studii, vor beneficia, în primii trei ani de activitate didactică, de indemnizații în modul stabilit de Guvern. Indemnizația va fi oferită indiferent de forma de învățământ și doar celor care vor fi încadrați în instituții prin repartizare de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

„Proiectul prevede acordarea indemnizațiilor și repartizarea în câmpul muncii a tuturor absolvenților învățământului superior și profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar de stat atât naționale, cât și din străinătate, atât pe locuri cu finanțare de la buget, cât și cu taxă de studii. Aceste modificări au drept scop motivarea și susținerea tinerilor specialiști pentru a activa în calitate de cadru didactic, precum și soluționarea problemei de asigurare a sistemului educațional cu cadre didactice”, menționează autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Vladimir Bolea.

Din anul 2019, în baza unei hotărâri de Guvern, astfel de indemnizații sunt achitate în primii trei ani de activitate tinerilor specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior, în mărime de 40 de mii de lei anual. De 32 de mii de lei anual beneficiază tinerii specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar, încadrați în instituțiile de învățământ în primii trei ani după absolvirea acestora, prin repartizare de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.