logo

Absolvenţi moldoveni de peste hotare sunt încurajaţi să revină acasă


https://www.ipn.md/ro/absolventi-moldoveni-de-peste-hotare-sunt-incurajati-sa-revina-acasa-7967_1017327.html

59 de tineri absolvenţi moldoveni de peste hotare vor beneficia de alocaţii lunare de 3 mii de lei pentru o perioadă de până la 6 luni şi de suport informaţional pentru a reveni să lucreze acasă, transmite IPN cu referire la un comunicat presă al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), misiunea din Republica Moldova.

Tinerii au fost selectaţi, ca urmare a evaluării formularelor de aplicare, de către o comisie comună formată din reprezentanţi ai OIM şi Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.  „Suntem convinşi că programe de asemenea natură au un potenţial mare de a atrage şi canaliza talentele şi entuziasmul tinerilor noştri care au făcut studii peste hotare. Ţara are nevoie de viziuni noi şi speranţa noastră este că aceşti absolvenţi vor contribui la construirea unei Moldove noi, moderne, competitive şi juste”, a spus Ghenadie Creţu, coordonator programe OIM.

În acest context, în data de 17 decembrie a fost organizat un eveniment de evaluare la mijloc de termen a programului dedicat absolvenţilor moldoveni din străinătate. „E plăcut să vedem că se întreprind eforturi pentru a ne încuraja să revenim acasă după studii. Programul OIM e mai mult decât o simplă bursă pentru mine. Acesta ne oferă un suport informaţional pentru a facilita integrarea noastră în câmpul muncii”, a menţionat Ana Efros, beneficiară a programului.

Concursul a fost deschis pentru tinerii moldoveni cu vârsta între 18 şi 35 ani, cu studii superioare în străinătate, care doreau să revină temporar sau permanent în Moldova pentru a se angaja în instituţii publice sau private. Au putut aplica tinerii care se aflau peste hotare sau care au revenit recent în ţară, dar nu mai devreme de 1 martie 2014.