logo

Abrogarea Legii cetățeniei prin investiții a fost votată în prima lectură


https://www.ipn.md/ro/abrogarea-legii-cetateniei-prin-investitii-a-fost-votata-in-7965_1066217.html

Deputații au votat în prima lectură proiectul de abrogare a Legii cetățeniei prin investiții. Potrivit autorilor proiectului, legea în cauză a fost votată netransparent și ar putea avea consecințe dezastruoase pentru siguranța Moldovei și a cetățeniilor țării, transmite IPN.

Potrivit deputatului PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco, pericolul constă în obținerea cetățeniei de către persoane cu trecut dubios și în „spălarea miliardelor furate din sistemul bancar”. Abrogarea acestei legi este obligatorie, a spus parlamentarul.

Întrebat, de către democratul Sergiu Sîrbu, ce se va întâmpla cu cetățeniile deja acordate în baza acestei legi, Sergiu Litvinenco a spus că cele două persoane vizate își vor păstra cetățenia.

Deputatul ACUM Platforma DA, Iurie Reniță, consideră că ar trebui anulate și cele două cetățenii acordate. Colegul său de fracțiune, Alexandru Slusari,  a declarat că pentru a atrage investiții o guvernare responsabilă trebuie să construiască un mediu prietenos pentru afaceri. Vânzarea cetățeniei nu poate rezolva problema investițiilor, ci doar contribuie la spălarea miliardelor furate.

Instrumentul obținerii cetățeniei prin investiții a devenit funcțional în noiembrie 2018. Conform acestei legi, puteau pretinde cetățenia Republicii Moldova solicitanții care investeau în Fondul de Investiții Publice cel puțin 100 de mii de euro.  Suma pentru un cuplu era de 115 mii de euro, iar pentru familii 145-155 de mii de euro, în funcție de numărul de membri.