Abonamentele de călătorie pentru elevi şi studenţi sunt retrase din vânzare la indicaţia Guvernului
https://www.ipn.md/ro/abonamentele-de-calatorie-pentru-elevi-si-studenti-sunt-retrase-din-7967_961042.html
Premierul Vasile Tarlev a emis, joi, 31 august, o dispoziţie prin care a solicitat Primăriei Chişinău să revizuiască în regim de urgenţă costul abonamentelor de călătorie pentru studenţi şi elevi, în vederea micşorării acestuia, pe motiv că a fost majorat neargumentat. Primul ministru a mai cerut să fie sistată, cu începere de la 1 septembrie, comercializarea abonamentelor la preţurile anunţate.
Primăria capitalei respinge acuzaţiile aduse de premier privind majorarea neargumentată a costurilor abonamentelor. Potrivit viceprimarului Veaceslav Iordan, preţurile abonamentelor au fost calculate proporţional noilor tarife de călătorie, aprobate de Consiliul Municipal Chişinău. Iordan a mai spus că Primăria va solicita, totuşi, Regiei Transport Electric (RTEC) şi Parcului Urban de Autobuze (PUA) să retragă din vânzare abonamentele care nu au fost vândute. Potrivit lui Iordan, până la 1 septembrie, 86 la sută din ele deja au fost comercializate.
Autorităţile locale nu sunt de acord cu micşorarea preţurilor la abonamente, fără o compensare a pierderilor de către Executiv. Veaceslav Iordan a mai declarat că, în cazul reducerii preţurilor, întreprinderile municipale de transport vor suporta până la sfârşitul anului, pierderi de 19 milioane de lei.
Problema preţului la abonamente va fi propusă pentru discuţie în cadrul primei şedinţe a CMC, preconizată pentru luna septembrie. Potrivit viceprimarului, Primăria va propune ca micşorarea preţului abonamentelor pentru elevi şi studenţi să fie condiţionată prin alocarea de surse financiare de către Guvern pentru compensarea pierderilor suportate de municipalitate.
La rândul său, directorul PUA, Anatol Gheorghiţă a confirmat că, în conformitate cu o dispoziţie a Primăriei, datând cu 1 septembrie, abonamentele sunt retrase din vânzare.
Şeful PUA susţine că preţurile abonamentelor pentru studenţi şi elevi au crescut proporţional majorării tarifelor de călătorie. Potrivit lui Gheorghiţă, trebuie de avut în vedere că autobuzele transportă călătorii la distanţe de până la 30 de kilometri, iar abonamentele sunt valabile atât în raza oraşului, cât şi pe rutele suburbane. Totodată, preţurile de 55 de lei pentru un abonament pentru elevi şi de 75 de lei pentru studenţi acoperă doar 27,5 la sută şi, respectiv, 37,2 la sută din costul real al unei călătorii.
La sfârşitul lunii august, costul abonamentelor pentru adulţi, pentru circulaţia cu autobuzul, s-a dublat şi constituie 130 de lei. Abonamentele pentru elevi s-au scumpit cu 20 de lei şi costă 55 de lei, iar cele pentru studenţi - cu 30 de lei, preţul lor ajungând la 75 de lei.
Un abonament pentru elevi, pentru circulaţia cu troleibuzul, costă 50 de lei, cel pentru studenţi ajunge la 75 de lei, iar adulţii vor trebui să achite pentru un abonament 120 de lei pe lună. Anterior, preţul unui abonament pentru elevi era de 22 de lei, pentru studenţi – de 33 de lei şi pentru adulţi – de 50 de lei.