logo

Ab imo pectore... Mulțumiri din suflet tuturor dumneavoastră!


https://www.ipn.md/ro/ab-imo-pectore-multumiri-din-suflet-tuturor-dumneavoastra-7542_1086330.html

Ab imo pectore

Recunosc: mi-a luat ceva timp cititul mesajelor de felicitare cu urare pe care mi le-ați expediat. Dar a meritat. De ce? Pentru că am vrut să vă răspund fiecăruia / fiecăreia în parte și să mă bucur de faptul că nu m-ați uitat și nu v-am uitat. Mi-a produs o deosebită plăcere să vă revăd chipurile luminoase, știindu-vă sufletul nobil.

Mulțumiri din suflet tuturor dumneavoastră:

  1. Buciumenenilor și  buciumenencelor din satul meu natal, baștina tatălui Grigore, a lui nenea Gheorghe; mămuca Evghenia s-a născut la Sărata-Veche de lângă Fălești. (Dumnezeu să-i odihnească pe toți trei.)
  2. Slobizienilor și sloboziencelor din satul Slobozia-Cremene, Soroca, baștina mamei Valentina; bunelul Tihon și mâca Melania s-au născut la Slobozia-Vărâncău. (Dumnezeu să-i odihnească pe toți trei.)
  3. Floreștenilor și floreștencelor din Floreștiul Ungheniului, satul în care familia noastră s-a mutat cu traiul în 1978 (după cutremurul din 1977).
  4. Bădicenenilor și bădicenencelor pe care vă știu din 1993, datorită soției.
  5. Bălăneștenilor și bălăneștencelor pe care v-am cunoscut în îndepărtatul an 1978, grație prietenului Veaceslav Adam.
  6. Colegilor și colegelor de la școala din Buciumeni în care am învățat între anii 1969 și 1977, de la școala pedagogică din Călărași (1977-1981), de la Universitatea de Stat din Chișinău unde mi-am făcut studiile la Facultatea de Litere (1986-1991).
  7. Cadrelor didactice de la școala din Buciumeni în care mi-am început cariera pedagogică în anul 1981 și mi-am continuat-o între anii 1983 și 1986, precum și elevilor mei și elevelor mele de atunci; colegilor și colegelor de la Universitatea de Stat unde am activat la Catedra Limba Română Aplicată din cadrul Facultății de Litere (1991-1994, 1997-1998), la fel și studenților mei și studentelor mele; colegilor și colegelor de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Catedra Filologie Română, unde am predat în perioada 1998 și 2002, deasemenea studenților mei studentelor mele din acea perioadă; colegilor și colegelor de la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe din Moldova unde am activat în perioada 2002-2004.
  8. Colegilor și colegelor de la Casa Limbii Române unde activez până în prezent, precum și studenților mei și studentelor mele care au beneficiat și beneficiază de cursuri de română.
  9. Elevilor și elevelor de la Şcoala Tânărului Filolog din cadrul Casei Limbii Române, al cărei coordonator şi profesor am fost între anii 2003 și 2005.
  10. Colegilor și colegelor împreună cu care am implementat, prin organizarea cursurilor de studiere a românei, Proiectul „Limba română – mijloc de integrare socială”, UNDP Moldova / Casa Limbii Române, și am elaborat suportul didactic „Limba care ne unește” (2001-2004).
  11. Celor de la Delegaţia Uniunii Europene, unde am activat în perioada 2005-2014 ca profesor de română pentru diplomaţi.
  12. Colegilor și colegelor de la Moldova-Institut Leipzig și de la Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) cu care colaborez, din 2009, la şcoala moldo-germană în calitate de profesor de română, dar și studenților și studentelor care au participat la cele douăsprezece ediții ale școlii de vară.
  13. Profesorilor și profesoarelor, de asemenea persoanelor care au folosit și folosesc la cursurile de română elaborările mele: „Învăţăm limba română cu gramatica împreună” (1998), „Frumoasă-i limba ţării mele” (2007), „Gramatică funcţională în structuri comunicative şi imagini”, trei volume (2008), „Schnell und effektiv Rumänisch lernen” /„Выучим румынский быстро и эффективно” / „Învățăm româna eficient și rapid”, 2018 (în colaborare cu doamna dr. Sabine Krause din Leipzig, Germania).
  14. Colegilor și colegelor de la Radio Moldova unde am activat, între anii 1989 și 1991, la redacția literară și am fost redactorul emisiunii „Graiul matern”.
  15. Ascultătorilor și ascultătoarelor care mi-au audiat materiale radiofonice în cadrul emisiunilor „În lumea cuvintelor” și „Scutul Patriei” (Radio Moldova), precum și ciclul de lecţii pentru alogeni „Româna cu profesorul Alexei Axan” (Radio „Antena C”).
  16. Cititorilor și cititoarelor care au luat cunoștință de articolele mele de cultivare a vorbirii, publicate în revista „Limba Română”, în ziarele „Jurnal de Chișinău”, „Ziarul Național” și la Agenția de Presă IPN https://www.ipn.md/ro/articles_by_tag/5/axan .
  17. Camarazilor din perioada când mi-am satisfăcut serviciul militar (1981-1983), dar și celor din Trupele de Carabinieri în care am activat în calitate de specialist principal pentru implementarea terminologiei militare naţionale (1994 -1997) și am compus textul Imnului Carabinierilor (muzică: Nicolai Usaciov).

https://www.youtube.com/watch?v=cU0_rmIH8oo&list=RDcU0_rmIH8oo&start_radio=1

  1. Cadrelor didactice de la Liceul „Prometeu”, pe care le-am cunoscut grație domnului Aurelian Silvestru și regretatului Constantin Mariniuc ((Dumnezeu să-l odihnească!).
  2. Persoanelor din „Congresul Azerilor din Moldova”, pe care le-am cunoscut datorită domnului președinte Elcin Bairamov. 
  3. Membrilor echipei noastre de volei și a celei de pescari.
  4. Tuturor celor care ne-am cunoscut virtual, dar ne respectăm real.
  5. Și nu în ultimul rând, fraților mei, cumnatelor, nepoților și nepoatelor, strănepoților și strănepoatelor, rudelor, cuscrului și cuscrei, fiului Daniel, nurorii Alexandrina, fiicei Laura-Maria și tuturor oamenilor buni care au fost și rămân în viața mea.

 

Vă îmbrățișez cu drag!

Alexei Axan