logo

AA îi oferă Moldovei un cadru necesar pentru sporirea creşterii economice, oficiali UE


https://www.ipn.md/ro/aa-ii-ofera-moldovei-un-cadru-necesar-pentru-sporirea-cresterii-economice-oficia-7965_1028259.html

Acordul de Asociere (AA) între Uniunea Europeană şi Republica Moldova îi oferă ţării un cadru necesar pentru sporirea creşterii comerciale şi economice prin intermediul unui acces îmbunătăţit pe piaţa europeană a produselor şi serviciilor şi prin aproximarea legislaţiei şi a reglementărilor cu standardele uniunii. Dacă acestea vor fi implementate pe deplin, vor conduce la facilitarea integrării progresive a Moldovei pe piaţa unică europeană. Declaraţii în acest sens au făcut înaltul reprezentant şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, şi comisarul UE pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri, Johannes Hahn, cu ocazia intrării depline în vigoare a Acordului de Asociere la 1 iulie curent, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, Federica Mogherini a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare consolidarea relaţiilor dintre UE şi Republica Moldova. „Odată cu implementarea reformelor în ţară, acordul are potenţialul de a schimba vieţile cetăţenilor Moldovei în mai bine, de a crea locuri de muncă, de a asigura creşterea şi stabilitatea”, a spus oficiala.

Comisarul UE Johannes Hahn a afirmat că e mulţumit să observe rezultate concrete  pe parcursul aplicării provizorii a Acordului de Asociere. „Exporturile Moldovei în UE au sporit, iar UE şi-a confirmat poziţia de partener comercial primar al Moldovei. Acum, trebuie realizate schimbări fundamentale în guvernarea politică şi economică pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să vadă schimbarea adevărată. Aşteptăm cu nerăbdare reformele ce ţin de supremaţia legii, din justiţie, independenţa instituţiilor în faţa presiunii politice şi dezvoltarea economică. UE pune la dispoziţie o asistenţă substanţială pentru implementarea agendei reformei din ţară”, a spus comisarul.

În cadrul Acordului de Asociere, Moldova s-a angajat să realizeze reforme structurale ambiţioase în sectoare precum democraţia, buna guvernare, supremaţia legii, drepturile omului, politicile de securitate şi afaceri externe, dezvoltarea comerţului. A fost prevăzută consolidarea cooperării în domenii precum energia, transportul, protecţia mediului, cooperarea industrială, dezvoltarea şi protecţia socială, protecţia consumatorului şi cooperarea în sectoarele cultural şi tineret.

Începând cu 1 septembrie 2014, componente substanţiale ale acordului au fost aplicate în mod provizoriu. În această perioadă s-a înregistrat o creştere a exporturilor din Moldova în UE. Vânzarea legumelor conservate în UE a sporit cu 455%, exportul fructelor conservate şi a nucilor a crescut cu 228%.