A sporit interesul tinerilor pentru teatru
https://www.ipn.md/ro/a-sporit-interesul-tinerilor-pentru-teatru-7967_970065.html
La final de stagiune, teatrele de la Chişinău trag linia. Concluzia generală este îmbucurătoare: a sporit interesul tinerilor pentru teatru. Oamenii din domeniu vorbesc despre un public mai pretenţios şi, deci, mai elevat.
Solicitat de Info-Prim Neo, directorul artistic al Teatrului Naţional “Mihai Eminescu”, Alexandru Cozub, s-a referit la succesul în lupta cu televiziunea, internetul şi cinematografia care, potrivit lui, “fură” tot mai mult din timpul liber. Cozub crede că tinerii au devenit mai curioşi, vor să ştie mai multe, iar acest lucru determină creşterea nivelului culturii lor generale. Totuşi, a ţinut să remarce faptul că în Republica Moldova încă nu există un public de teatru foarte numeros.
La teatrul “Mihai Eminescu” cele mai vizionate spectacole în ultima stagiune au fost “Julieta şi Romeo”, după William Shakespeare şi “Ultima oră”, după Mihail Sebastian, un spectacol care, potrivit lui Cozub, trebuie şi “ascultat”, deoarece conţine foarte mult text. Sursa citată a constatat că “lumii îi place să asculte” şi chiar s-a arătat surprins de acest lucru.
Pentru finalul stagiunii din acest an Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” pregăteşte premiera piesei “Povestea unei nebunii obişnuite”, de cehul Piotr Zelenca, iar pentru toamnă anunţă premiera unei comedii în regia românului Ion Sadaru.
Şi directorul artistic al Teatrului “Satiricus Ion Luca Caragiale”, Sandu Grecu, a declarat că în ultimul timp se atestă un interes tot mai sporit al publicului spectator pentru teatru. Publicul s-a diversificat şi din punct de vedere al vârstei. „Dacă până acum majoritatea spectatorilor erau copiii şi persoanele de peste 40 de ani, atunci anul acesta actorii au reuşit să cultive arta frumosului şi să atragă atenţia mai multor categorii de persoane”, a menţionat Grecu.
Sandu Grecu a spus că preferinţa publicului pentru genurile teatrale s-a schimbat. Faţă de anii precedenţi, când comedia era la mare căutare, stagiunea care tocmai s-a încheiat poate fi caracterizată de satira politică şi drama care reflectă realitatea. Grecu a mai declarat că oamenii simpli s-au săturat de comedie şi au început să ceară realitate şi în spectacole, iar pentru regizori şi actori dorinţa spectatorului primează.
Potrivit lui, spectacolele care s-au bucurat de cel mai mare succes în acest an la teatrul “Satiricus” sunt cele după Ion Luca Caragiale, „Maimuţa în baie”, de Irina Nechit şi “Golanii revoluţiei moldave” a dramaturgului Constantin Cheianu.
Întrebat dacă succesul din anul acesta al teatrului poate asigura buna lui funcţionare în stagiunea următoare, Sandu Grecu a spus că în teatrul dramatic, cum este şi “Ion Luca Caragiale”, nu poate fi vorba despre autogestiune şi autofinanţare şi că pe banii publici nu pot fi montate cele 5-6 spectacole pe care le are anual în repertoriu “Satiricus”.
Teatrul “Ion Luca Caragiale” montează în acest moment spectacolul “Caligula” pentru următoarea stagiune. Tot aici mai puteţi urmări în toamnă scrisorile lui Ion Luca Caragiale, de Val Butnaru, şi o surpriză ce, potrivit lui Cozub, va naşte multe controverse, motiv pentru care detaliile vor fi date publicităţii tocmai înainte de premiera spectacolului.
Teatrele de păpuşi au un număr constant de vizitatori în ultimii ani. Potrivit directorului teatrului “Guguţă”, Victor Ştefaniuc, la spectacole vin cel mai des copiii din familii cu o situaţie mai mult sau mai puţin bună, care-şi pot permite acest lucru. Mai nefericiţi sunt cei cu dorinţă, dar care nu au posibilităţi. “Sunt sate unde copilul şi peste fereastră ar putea să urmărească spectacolele”, a declarat Ştefaniuc. El a menţionat că sălile teatrului pentru cei mici sunt pline doar în zilele de odihnă şi atunci când vizitele copiilor sunt organizate, dar s-a arătat mulţumit şi de numărul vizitatorilor în zilele obişnuite, când, spune el, la teatru vin câte 100 de copii.
Teatrul “Guguţă” încheie oficial stagiunea curentă miercuri, 11 iunie, însă Ştefaniuc a menţionat că pe parcursul verii o mică trupă de actori va mai oferi celor mici diferite spectacole.
Directorul teatrului republican de păpuşi “Licurici”, Titus Jucov, a declarat pentru Info-Prim Neo că în ultimii 2-3 ani a crescut şi rămâne constant numărul micilor spectatori, faţă de perioada anilor 90. Potrivit lui, acest lucru se datorează faptului că în ultimii ani s-a înregistrat şi o creştere a numărului instituţiilor şcolare şi preşcolare. În această stagiune teatrul “Licurici” oferă ultima reprezentaţie în luna iulie.