logo

A început Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului și diversității


https://www.ipn.md/ro/a-inceput-festivalul-de-film-documentar-dedicat-drepturilor-omului-7967_1068550.html

Opt filme documentare realizate de cineaști din Republica Moldova și de peste hotare vor fi prezentate, în perioada 2-13 octombrie, în cadrul Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului și diversității. Evenimentul, organizat de Consiliul Europei și Telefilm-Chișinău, a fost lansat miercuri, 2 octombrie, la Centrul de Dezvoltare a Industriilor Creative Artcor, transmite IPN.

Festivalul a debutat cu proiecția filmelor documentare: „Lebăda cehă”, produs de ČT Studio Ostrava  din Republica Cehă, câștigător al premiului internațional Prix CIRCOM, și documentarul „Moldovean ca mine nu-i…”, produs de Telefilm-Chișinău. În următoarele zile, „caravana de filme” va ajunge în Hâncești, Soroca, Glodeni, Ungheni, Comrat, Taraclia, Căușeni și Cahul.

Potrivit ministrei educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolăescu-Onofrei, va trece mult timp până când în Republica Moldova se va putea vorbi despre realizări serioase la capitolul film documentar. Ministra consideră că Festivalul este un eveniment de importanță educațională pentru că are la bază drepturile omului sau diversitatea. „Faptul că se va merge cu aceste proiecții de filme și în teritoriu este foarte important. Cred că întreaga Republica Moldova trebuie să devină un spațiu în care acestea nu sunt cuvinte de serviciu: democrație, drepturile omului, libertate, echitate”, a declarant ministra.

William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a declarat că prin respectivul Festival, Consiliul Europei a dorit să transmită mesajul pe care-l promovează privind democrația, diversitatea sau respectarea drepturilor omului publicului larg. „Să vorbim despre valorile noastre prin filmele documentare”, a îndemnat William Massolin. El a menționat că Festivalul este organizat în contextul celei de-a 70-a aniversări a Consiliului Europei și celei de-a 60-a aniversări a Telefilm-Chișinău.

Directorul Telefilm-Chișinău Mircea Surdu a menționat că studioul a fost relansat acum doi ani cu sprijinul Consiliului Europei. Potrivit regizorului, filmul documentar în Moldova deocamdată se face cu sprijin din exterior, în special Consiliul Europei sau Ambasada SUA în Republica Moldova. „Iată că cei din afară au grijă de cultura noastră, de drepturile omului în țara noastră și poate că ar trebui să facem mai mult toți împreună”, a remarcat Mircea Surdu.

Închiderea Festivalului va avea loc la 13 octombrie, la Artcor, unde vor fi proiectate filmele: „Vina tatălui meu”, produs în Franța și „Goodbye, Olegovici”, realizat în Moldova.