logo

A început expedierea avizelor de plată a impozitului pe imobil


https://www.ipn.md/ro/a-inceput-expedierea-avizelor-de-plata-a-impozitului-pe-imobil-7967_1048942.html

În municipiul Chișinău, a început expedierea avizelor de plată a impozitului pe imobil pentru acest an. Data limită prevăzută de legislație pentru achitarea anticipată, pentru a beneficia de o reducere de 15%, este 28 iunie. Onorarea obligației fiscale se face cu avizul de plată la oficiile poștale, bancare, prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md sau prin intermediul semnăturii digitale/mobile pe www.servicii.fisc.md.

Într-un comunicat de presă al Primăriei municipiului Chișinău, citat de IPN, se spune că, din cauza numărului mare de solicitanți, angajații Direcției de colectare a impozitelor și taxelor locale, care activează cu opt unități de personal din necesarul de 24, nu se reușește să răspundă tuturor apelurilor telefonice de intrare. Totodată, mesajele parvenite prin e-mail vor fi examinate cât de curând posibil. La fel, se spune că în perioada dată, programul de activitate al Direcției va fi prelungit cu o oră, de la 17.00 până la 18.00, pentru a putea deservi cât mai mulți solicitanți.

Sunt scutite de plata impozitului persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dizabilități severe și accentuate, participanții la operațiunile militare pentru asigurarea integrității și independenței țării, participanții la războiul din Afganistan, persoanele care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. În municipiul Chișinău, limita valorii bunurilor scutite de impozitare nu poate întrece 380 de mii lei.

Impozitul pe bunurile imobiliare poate fi achitat integral sau în părți egale, nu mai târziu de 15 august și, respectiv, de 15 octombrie, iar, pentru neachitarea benevolă, se aplică penalitatea de 0,0329 % pentru fiecare zi de întârziere. Cotele impozitului pe bunurile imobiliare cu destinație locativă (apartamente și case de locuit individuale), terenuri aferente acestor bunuri, garaje și terenurile pe care acestea sunt amplasate pot varia între 0,4% (cota maximă) și 0,05% (cota minimă) din baza impozabilă. Cota concretă se stabilește anual de către autoritatea reprezentativă a administrației publice locale.