În data de 2 martie, când este marcată Ziua Memoriei, vor fi oficiate servicii divine și vor fi depuse flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Acțiunile vor continua cu Marșul Memoriei. Dispoziția premierului Pavel Filip și Planul manifestărilor dedicate Zilei Memoriei sunt publicate în ediția de astăzi, 23 februarie, a Monitorului Oficial, transmite IPN.
Participanții la Marșul Memoriei se vor deplasa din Piața Marii Adunări Naționale spre Complexul memorial „Eternitate”, unde va avea loc mitingul de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. După miting, vor fi depuse flori la monumentul „Maica îndurerată”. La Complexul memorial „Eternitate”, va fi organizată și o masă de pomenire cu „terci ostășesc”.
Comitetul organizatoric este condus de ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan.
De Ziua Memoriei, în instituțiile de învățământ de toate nivelurile și în unitățile militare vor avea loc ore de educație patriotică și de comemorare a eroilor căzuți în lupte, cu păstrarea unui moment de reculegere, iar pe tot parcursul lunii martie în instituțiile de învățământ secundar se va desfășura concursul de eseuri „Eterna Pace”. Până în luna iunie, vor avea loc concursuri la diferite probe de sport în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă.
În perioada martie-septembrie la Biblioteca Națională vor fi vernisate expoziției de carte cu genericul: „Eroii războiului – eroi ai cărților” și se vor desfășura întâlnirilor cu participanții la conflict.
Pe 21 septembrie este planificat un Marș al veteranilor pentru pace, consacrat Zilei Internaționale a Păcii.
2 martie este data la care a început conflictul armat de la Nistru din 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie în același an, de către Republica Moldova și Federația Rusă.