logo

A fost prezentat proiectul Strategiei de reformă a administraţiei publice


https://www.ipn.md/ro/a-fost-prezentat-proiectul-strategiei-de-reforma-a-administratiei-publice-7965_1027207.html

Proiectul iniţial al Strategiei de reformă a administraţiei publice în Republica Moldova pentru anii 2016-2020 a fost prezentat joi, 12 mai, în cadrul celei de-a doua reuniuni a Consiliului Naţional pentru Reforma Administraţiei Publice. Unul dintre   obiectivele principale ale Proiectului Strategiei este raţionalizarea structurii Guvernului, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de executiv, documentul prevede o abordare integrată a  reformei administraţiei publice centrale şi administraţiei publice locale. Printre obiectivele proiectului sunt reducerea fragmentării structurii administrativ-teritoriale şi asigurarea funcţionării unui sistem eficient de monitorizare. La fel, este vorba despre responsabilizarea şi asigurarea transparenţei în ceea ce ţine de performanţa autorităţilor, instituţiilor publice şi entităţilor economice de stat.

Reuniunea Consiliului a fost precedată de prezentarea Raportului de evaluare cu privire la administraţia publică din Republica Moldova, elaborat în cadrul proiectului SIGMA. În cadrul evenimentului, premierul Pavel Filip a menţionat că reforma administraţiei publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local, este una dintre restanţele în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. „Avem nevoie de o administraţie publică puternică care să fie, de fapt, aliatul cetăţeanului”, a menţionat Pavel Filip.

La eveniment a participat şi ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Oficialul european a reiterat sprijinul UE pentru Moldova în promovarea reformelor, precizând că obiectivul principal al SIGMA este de a consolida capacităţile sectorului public din Republica Moldova. Potrivit lui, acesta contribuie la promovarea guvernării eficiente şi la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Printre principalele recomandări ale Raportului SIGMA se numără elaborarea unui cadru strategic comprehensiv pentru definirea reformelor în administraţia publică, consolidarea mecanismelor de coordonare şi monitorizare a capacităţilor la nivel administrativ şi politic, dar şi asigurarea resurselor financiare pentru implementarea documentelor strategice şi a reformelor planificate.