A fost prezentat primul catalog al organizaţiilor necomerciale din regiunea transnistreană
https://www.ipn.md/ro/a-fost-prezentat-primul-catalog-al-organizatiilor-necomerciale-din-regiunea-7967_963542.html
Centrul pentru dezvoltarea şi susţinerea iniţiativelor civice „Rezonans” din Transnistria a prezentat miercuri, 14 februarie, Catalogul organizaţiilor necomerciale din Transnistria. Analiştii politici de la Chişinău consideră că astfel se încearcă legiferarea regimului separatist de la Tiraspol.
Catalogul include 285 de organizaţii necomerciale din stânga Nistrului. Sunt prezentate date privind denumirea acestora, forma organizatorică, anul înregistrării, adresa, conducerea, sfera şi regiunea de activitate, precum şi serviciile prestate.
Potrivit Iulianei Abramova, directorul Centrului, cele mai multe organizaţii (127) sunt înregistrate şi activează la Tiraspol, urmând Bender – cu 86 şi Dubăsari – cu peste 30 de organizaţii necomerciale.
În ceea ce priveşte sfera de activitate, peste 34% activează în domeniul ştiinţei, peste 31% au ca domeniu protecţia socială, după care urmează problemele tinerilor, sportul şi turismul etc. După forma organizatorică, prevalează organizaţiile obşteşti – circa 70%, urmate de parteneriatele necomerciale (13,6%), fonduri – peste 8%.
Potrivit autorilor catalogului, cele mai multe organizaţii necomerciale au fost înregistrate în perioada 2001-2006, „ceea ce confirmă tendinţa de dezvoltare vertiginoasă a acestui sector în ultimii ani”.
Solicitat să comenteze această apariţie editorială, analistul politic Oazu Nantoi a declarat că, sub paravanul diferitor aşa-zise proiecte şi ONG-uri, are loc procesul de legiferare a regimului din stânga Nistrului şi se încearcă să se demonstreze că acesta se democratizează. Potrivit expertului, mai multe organizaţii din regiune, care au scopul de a distruge statul R. Moldova, sunt prezentate ca „nişte organizaţii inocente, care se ocupă de probleme sociale, educaţia patriotică etc.”. Acest catalog reflectă în primul rând lipsa unei poziţii principiale şi consecvente a R. Moldova în raport cu problema diferendului transnistrean, a mai specificat Oazu Nantoi.
Catalogul organizaţiilor necomerciale din Transnistria a fost editat cu suportul financiar al Misiunii OSCE în R. Moldova