logo

A fost lansată platforma online „Prosănătate”


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansata-platforma-online-prosanatate-7967_1045012.html

O platformă online care promovează modul sănătos de viață  a fost lansată cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și, potrivit instituției, va reprezenta o sursă de informare și comunicare dintre specialiștii din sănătate și cetățeni, cu scopul de a preveni apariția de boli, transmite IPN.

Lilia Onea, directorul Centrului de Informare și Comunicare în Sănătate, a afirmat că acest portal este destinat tuturor actorilor care promovează sănătatea, dar și publicului larg. Publicul nu va mai trebui să caute informația legată de sănătate pe diferite portaluri, ci o va găsi pe acest site. Aici cei interesați vor putea citi știri din domeniul medical. De asemenea, persoanele interesate vor putea consulta agenda evenimentelor și vor putea descărca diverse documente, rapoarte legate de factori de risc pentru sănătate. Iar specialiștii vor putea publica pe blogg-ul platformei, într-o manieră accesibilă, diverse articole cu opinia lor privind anumite subiecte din sănătate, publicul având posibilitatea de a se abona. Platforma, de asemenea, va permite comunicarea cu specialiștii din medicină. „Este o posibilitate unică această platformă în care opiniile specialiștilor, bazate pe dovezi, să fie auzite de către populație”, a subliniat Lilia Onea.

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, a menționat că promovarea unui mod sănătos de viață a este obiectivul major al instituției. „Este important ca populația să conștientizeze că este mai ușor de prevenit o boală decât să o tratezi. Astăzi majoritatea informației cu privire la metodele de prevenire a bolilor poate fi găsită online într-o formă fragmentată. De multe ori oamenii consultă informațiile pe internet, însă nu există certitudine că această informație este una avizată, astfel supunându-se la riscuri mari”, a spus Silvia Radu.

Dezvoltarea acestui proiect a durat un an și a costat  45 de mii de euro, 95% din costuri fiind acoperite de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei. Iar specialiștii estonieni au lucrat la elaborarea platformei. Olga Goncearova reprezentantul Departamentului de Dezvoltare și Cooperare al Estoniei în Republica Moldova, a menționat că Estonia are o experiență bogată în dezvoltarea de tehnologii informaționale și este printre statele lider care utilizează tehnologiile informaționale în aproape toate domeniile. „Pentru Estonia accesul la informație a devenit un lucru vital, deoarece informația ne face mai puternici, pentru că ne permite să alegem fiind informați. În medicină acest lucru este esențial”, a mai spus Olga Goncearova.