logo

A fost lansată o platformă informaţională privind trecerea frontierei


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansata-o-platforma-informationala-privind-trecerea-frontierei-7967_1026370.html

Noua platformă informaţională, www.frontiera.gov.md, conţine informaţii complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova. Aceasta este uşor accesibilă de pe telefoanele mobile, oferă călătorilor informaţii despre documentele necesare la trecerea frontierei etc. Informaţiile sunt furnizate în limbile română, engleză şi rusă. Platforma informaţională a fost elaborată în comun de către instituţiile din Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene şi al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al EUBAM, şeful Departamentului Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, şi directoarea Biroului Migraţie şi Azil, Olga Poalelungi, au semnat Memorandumul de Înţelegere privind asigurarea sustenabilităţii proiectului de dezvoltare a platformei informaţionale.

Olga Poalelungi, a precizat că site-ul lansat va permite informarea cetăţenilor ţării, dar şi a celor străini, privind regulile de şedere în Republica Moldova, aspecte ce ţin de documentare, angajare în câmpul muncii, reîntregirea familiei şi altele. „Datorită platformei persoanele vor primi cea mai diversă informaţie în domeniul procedurilor, instituţiilor responsabile, actelor necesare, termenilor şi tarifelor, ulterior şi posibilitatea de a beneficia de servicii noi în format electronic”, a menţionat şefa BMA.

Mindaugas Kacerauskis, consilier politic în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat la evenimentul de prezentare că acest instrument intenţionează să devină un ghişeu unic pentru toţi cei interesaţi să călătorească în Republica Moldova.

Potrivit şefului Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, instituţia pe care o conduce tinde să-şi adapteze activitatea la noile tehnologii informaţionale, astfel fiind mai promptă la provocările ce ţin de securitatea frontierei.

Şeful Departamentului Managementul Frontierei din cadrul EUBAM, Colin Gazeley, a menţionat că înainte călătorii erau nevoiţi să viziteze site-urile web a trei instituţii diferite pentru a găsi informaţii despre regulile de trecere a frontierei şi cerinţele privind acordarea vizelor. Acum, ei pot accesa cu uşurinţă toate informaţiile de care au nevoie într-un singur loc.