A fost lansată o platformă online de donare a produselor alimentare. Inițiativa urmărește îmbunătățirea calității vieții grupurilor vulnerabile din comunități, dar și reducerea risipei alimentare. Pe portalul donezalimente.md, furnizorii de alimente vor putea indica produsele pe care au intenția să le doneze, iar potențialii beneficiari vor putea aplica pentru a beneficia de aceste produse alimentare și astfel va fi scurtată perioada în care aceste alimente ajung la grupurile vulnerabile. Platforma a fost dezvoltată în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat și implementat de Keystone Moldova, Asociația Obștească ,,Concordia. Proiecte Sociale”, Misiunea Socială ,,Diaconia’’, transmite IPN.
Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova, a spus că trebuie să facem cât mai puțină risipă alimentară și trebuie să utilizăm produsele într-un mod mai eficient pentru a preveni foametea. Este necesar să fie ridicat nivelul de cunoștință și de conștientizare a populației referitor la prevenirea risipei alimentare.
Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, a spus că în Republica Moldova, ca și în alte state, există risipă alimentară. În același timp, sunt nevoiași care ar avea nevoie de aceste produse. Deși Moldova are o lege privind prevenirea pierderii și risipei de alimente, este prea puțin și este necesar în continuare să fie promovate noi mecanisme de reducere a risipei alimentare, la fiecare etapă: producere, procesare, amplasare pe raft. Agenții economici se pot implica la rezolvarea acestei probleme, dar și fiecare cetățean în parte.
Svetlana Bolocan, șefa Direcții politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din Ministerul Mediului, a menționat că este important să punem accentul pe valorificarea și reducerea consumului. „Este important să înțelegem că în lume există oameni care sunt slab alimentați, din acest considerent este bine ca noi să reducem un pic consumul și să putem să asigurăm și cealaltă parte a persoanelor, care sunt și la noi în țară suficiente, persoane mai puțin asigurate”, a menționat Svetlana Bolocan.
Igor Belei, director executiv al Misiunii „Diaconia”, a precizat că este o platformă destinată tuturor părților interesate: donatori și beneficiari. Întreg procesul este transparent și există o coparticipare a tuturor actorilor interesanți de acest mecanism de antirisipă. Platforma este destinată agenților economici, doar celor care sunt furnizori acreditați și care garantează calitatea produsului donat.
Potrivit datelor prezentate în 2022 de expertul IDIS Viitorul, economistul Veaceslav Ioniță, Republica Moldova înregistrează o risipă alimentară de peste 15,3 miliarde de lei anual. 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi. Cea mai mare risipă de alimente are loc în mediul urban.