logo

A fost lansată expoziţia dedicată descoperirilor arheologice de pe traseul Sărăteni-Soroca


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansata-expozitia-dedicata-descoperirilor-arheologice-de-pe-traseul-7967_1015418.html

La Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie a fost lansată expoziţia dedicată descoperirilor de pe traseul Sărăteni-Soroca, unde în cursul lucrărilor de reabilitare a drumului au fost deshumate mai multe vestigii arheologice, printre care o aşezare din mileniul V î.Hr. şi tumuli cu înmormântări din epoca bronzului. Expoziţia cuprinde diverse artefacte, precum unelte şi ornamente preistorice, vase de ceramică reconstituite, dar şi fotografii realizate în timpul lucrărilor arheologice, transmite IPN.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a mulţumit Ambasadei SUA, care a finanţat lucrările de cercetare şi reconstituire arheologică. „Implicarea Ambasadei SUA în Republica Moldova şi a Corporaţiei „Provocările Mileniului” este cu adevărat un aport la promovarea valorilor culturale şi patrimoniale în afara ţării”, a declarat Monica Babuc.

Aceasta a încurajat investitorii străini să investească în patrimoniul din Republica Moldova. Potrivit ministrului, „aceste vestigii pot deveni în continuare un punct de atracţie pentru turiştii din afară, care vor cunoaşte în Republica Moldova nu doar un plai mioritic cu, vorba vine, mâncare gustoasă şi fete frumoase, dar un plai în care există şi au existat cercetători serioşi, scriitori mari, pictori de talie internaţională, într-un cuvânt – avem o cultură cu care putem să ne mândrim, încă de la vestigiile sale arheologice”.

Excelenţa Sa William Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a declarat că descoperirea, cercetarea şi salvarea vestigiilor arheologice a fost posibilă datorită faptului că proiectul de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, în cadrul căruia a fost descoperit situl arheologic, respectă în totalitate standardele europene şi internaţionale. Conform diplomatului, acestea nu se referă doar la calitatea construcţiilor, dar şi la protejarea patrimoniului.

Ambasadorul a recunoscut că a fost surprins când a fost anunţat despre descoperire. „Sunt bucuros că astăzi avem o expoziţie a acestor obiecte arheologice care arată că Moldova este într-adevăr parte a patrimoniului european”. „Este firesc să găsim între râurile Prut şi Nistru aşezări vechi de mii de ani, iar în acest caz una de 7000 de ani”, a adăugat William Moser.

„Sunt primele cercetări preventive de salvare de amploare de la proclamarea independenţei Republicii Moldova”, a declarat pentru IPN Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice. „Aici avem un exemplu frumos când Fondul „Provocările Mileniului” a înţeles valoarea acestor situri şi a respectat întru totul Legea privind protejarea patrimoniului arheologic”, a adăugat acesta.

Descoperirile au fost făcute în timpul lucrărilor de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca, finanţate de Fondul „Provocările Mileniului”. Expoziţia a fost organizată în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural, care au loc între 22 şi 27 septembrie, când se va încheia şi expoziţia.