logo

A fost lansată cea de-a treia ediţie a Cărţii Roşii


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansata-cea-de-a-treia-editie-a-cartii-7967_1025420.html

Cea de-a treia ediţie a Cărţii Roşii a Moldovei a fost lansată joi,11 februarie, la Chişinău. Lucrarea conţine peste patru sute de specii de plante şi animale. În această ediţie au fost incluse 75 de specii de plante, care anterior nu erau considerate rare, însă acum se află în pericol de dispariţie, transmite IPN.

Ediţia actuală a cărţii are capitole noi, care conţin specii rare de alge şi ciuperci. În Cartea Roşie sunt incluse specii de plante cum ar fi ghioceii, creasta cocoşului, iarba ciutei, ştevia turcească, arinul negru şi alb, nufărul alb, bujorul de pădure etc. Printre speciile rare din faună se numără peştii precum lostriţa şi nisetrul, păsări precum egreta mare, pelicanul comun şi cel creţ, lebăda cucuiată şi cea cântătoare. Printre speciile de animale incluse în Cartea Roşie se numără popândăul, jderul, nurca, dihorul, pisica sălbatică etc.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, crede că cea de-a treia ediţie a Cărţii Roşii ar trebui să devină cartea anului. Potrivit lui, această lucrare reprezintă un îndemn de conservare a naturii, de aceea ar trebui să se regăsească în fiecare bibliotecă. „De această carte au nevoie, în primul rând, elevii şi profesorii. Este o carte care educă o atitudine corectă faţă de mediul înconjurător”, a menţionat Gheorghe Duca.

Ministra educaţiei, Corina Fusu, a spus că educaţia ecologică şi protecţia mediului reprezintă o prioritate. De aceea în şcoli, începând cu luna septembrie a anului 2015, fost introdus cursul opţional de educaţie ecologică. Totodată, Corina Fusu a menţionat că 34 de exemplare ale celei de-a treia ediţii a Cărţii Roşii vor fi distribuite bibliotecilor universităţilor din ţară.

La pregătirea celei de-a treia ediţii a Cărţii Roşii au muncit peste 60 de cercetători. Cartea este bilingvă, fiind tipărită în limbile română şi engleză. În prima ediţie a Cărţii Roşii, apărută în anul 1976, au fost incluse aproximativ 50 de specii de plante şi animale rare, pe cale de dispariţie. În cea de a doua ediţie, apărută în 2001, au fost incluse 126 de specii de plante şi 116 specii de animale.