logo

A fost lansată cartea „Politica externă a UE şi conflictele post-sovietice”


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansata-cartea-politica-externa-a-ue-si-conflictele-post-sovietice-7978_1005709.html

Editura „Cartier” a lansat cartea „Politica externă a Uniunii Europene şi conflictele post-sovietice”. Autorul cărţii, Nicu Popescu, a declarat că a străbătut mai multe state în care au fost conflicte armate, a avut parte de multe situaţii bizare, pentru a realiza cercetările vizavi de politica externă promovată de UE în aceste ţări, transmite IPN. Martti Ahtisaari, ex-preşedinte al Republicii Finlanda şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a scris în prefaţă cărţii că aceasta reprezintă un ghid fundamental al politicilor UE de gestionare a conflictelor din spaţiul post-sovietic.

„Lucrarea se focalizează asupra politicilor UE legate de conflictele din Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria şi Karabahul de Munte şi explică o mare parte a interacţiunilor dintre instituţiile UE, statele membre, Rusia şi statele post-sovietice. Aceasta nu este o carte bazată pe cercetări efectuate într-un birou călduros şi confortabil. Nicu Popescu a cutreierat regiunile afectate de conflicte, a luat pulsul procesului intern de elaborare a politicilor de la Bruxelles şi a vorbit cu multe persoane care contează în procesul de rezolvare a conflictelor – de la preşedinţi şi mediatori, până la soldaţi şi refugiaţi”, scrie Martti Ahtisaari în prefaţa cărţii.

Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, prezent la lansarea cărţii, a spus că a reuşit să citească doar capitolul referitor la conflictul din regiunea transnistreană şi i s-a creat impresia că Moldova doreşte ca UE să se implice mai activ în rezolvarea acestuia. „Cartea este utilă pentru cei care cunosc ce s-a întâmplat până acum, dar şi pentru cei care au studiat situaţia, dar vor să-şi reîmprospăteze memoria”, a accentuat ambasadorul UE.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus că ceea ce fac politicienii va trece, iar ceea ce a făcut Nicu Popescu va rămâne pe veci. „Noi vorbim mult despre integrare europeană, dar cunoaştem puţin despre mecanismele din interiorul UE. Noi nu ştim de ce UE ar avea interesul să ajute statele precum Republica Moldova. În această carte se spune despre aceasta”, a remarcat preşedintele legislativului.

La lansarea cărţii a participat şi fostul prim-ministru, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Politicianul a spus că autorul, care i-a fost consilier când era premier, redă în cartea sa nu doar o cercetare teoretică, ci are studii de caz şi lucru din teren. „Consider că această carte trebuie să aibă o continuare”, a conchis Vlad Filat.

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Popov, consideră că „Politica externă a Uniunii Europene şi conflictele post-sovietice” reprezintă o portiţă, o uşă sau o fereastră pentru toţi cei care doresc să cunoască mai bine Uniunea Europeană.

Scriitorul Emilian Galaicu-Păun crede că prin această carte Moldova a devenit mai vizibilă pe harta mondială.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a apreciat că în cartea lui Nicu Popescu vor fi găsite multe analize şi detalii despre implicarea UE în rezolvarea anumitor conflicte, inclusiv a celui transnistrean.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, a remarcat că în carte sunt delimitate rolurile Comisiei Europene şi Consiliului Europei – lucruri fine, spune el, care trebuie cunoscute de oameni.

Cartea poate fi procurată în librăriile Editurii „Cartier” şi costă puţin peste 70 de lei.