logo

A fost lansată Campania „Opening doors for Europe's Children”


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansata-campania-opening-doors-for-europes-children-7967_1031486.html

La Chişinău a fost lansată Campania pan-europeană „Opening doors for Europe's Children” (Deschidem uşile pentru copiii Europei). Campania, care sprijină fortificarea familiilor şi promovează tranziţia de la îngrijirea rezidenţială la cea comunitară de tip familie pentru toţi copiii Europei, a fost lansată pe 1 decembrie anul curent în Parlamentul European, la Bruxelles. Campania este una de pledoarie de nivel înalt faţă de Uniunea Europeană şi guvernele naţionale din 15 ţări din Europa, transmite IPN.

În Moldova, campania este coordonată de către CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, reprezentant al Hope and Homes for Children Marea Britanie şi Alianţa ONG-urilor active în domeniul Potecţiei Sociale a Copilului şi Familiei.

Lina Botnaru, coordonator comunicare şi pledoarie CCF Moldova, a declarat că obiectivul campaniei este de a consolida capacităţile societăţii civile în a orienta politicile existente, instrumentele de coordonare şi programele de finanţare ale UE pentru a obţine progrese la nivel naţional. În Republica Moldova, campania va fi axată pe câteva obiective de interes naţional. Unul dintre ele este continuarea reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi implementarea Strategiei pentru Protecţia Copilului.

Un alt obiectiv este monitorizarea şi influenţarea cheltuielilor publice ce ţin de dezinstituţionalizare. Coordonatorii campaniei îşi propun să transmită mesajul că, şi în condiţii de criză economică, nu trebuie să economisim bani prin reducerea cheltuielilor pentru serviciile sociale, deoarece acest lucru ar putea produce mai multă vulnerabilitate. „Noi sprijinim reforma de descentralizare în Republica Moldova. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că familiile şi copiii nu sunt afectaţi negativ, iar programele naţionale sunt focalizate pe servicii de sprijin familial şi pe servicii alternative de tip familie”, este un alt mesaj din cadrul campaniei.

Iuliana Stratan, coordonatoare de proiecte la Delegaţia UE la Chişinău, a menţionat că Uniunea Europeană promovează dezinstuţionalizarea copilului prin consolidarea sistemelor de protecţie şi crearea serviciilor comunitare. Pentru implementarea cu succes a acestei campanii e nevoie de angajament politic al fiecărei ţări. La fel, sunt necesare resurse financiare pentru a asigura această tranziţie, dar e nevoie şi de experienţe şi bune practici implementate în alte ţări şi care pot fi preluate.

Sergiu Rusanovschi, reprezentant al UNICEF Moldova, a declarat că tendinţele care se înregistrează în Moldova cu privire la dezinstituţionalizare sunt îmbucurătoare, dar încă mai sunt cazuri dificle. Progrese semnificative sunt înregistrate şi în ceea ce ţine de prevenirea abandonului şi separării copilului de familie. „UNICEF va rămâne în continuare alături de copiii din Republica Moldova. UNICEF va susţine Guvernul, va crea parteneriate cu Uniunea Europeană şi cu toţi ceilalţi parteneri interesaţi, astfel ca să nu lungim prea mult acest proces”, a notat Sergiu Rusanovschi.

Corneliu Ţăruş, reprezentant al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Muncii, a declarat că procesul de reformare a sistemului rezidenţial de protecţie a copilului din Moldova a început în anul 2007. De la începutul reformei numărul copiilor plasaţi în instituţii s-a diminuat de la circa 13 mii la circa 1500 de copii. Aproape o mie dintre ei se află în centre de plasament temporar, iar restul sunt în instituţiile rezidenţiale fiind copii cu dizabilităţi.