Primăria municipiului Chișinău a lansat implementarea celei de-a II-a etape a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu VISA şi Victoriabank. De această dată, sunt testate două tipuri de tehnologii privind plățile electronice. Terminalele mobile ale taxatorilor din troleibuze și autobuze acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless. De asemenea, este testată și tehnologia Tap to Phone, care permite taxatorului din unitatea de transport public să utilizeze smartphone-ul din dotare pe post de terminal, oferind posibilitatea călătorilor să achite rapid și sigur plata pentru călătorie cu cardul, telefonul, smartwatch, brățara fitness sau alt dispozitiv, transmite IPN.
Primarul General, Ion Ceban, a menționat că inițierea acestui proiect reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea transportului public din capitală prin oferirea unor servicii de calitate cetățenilor, iar cu suportul partenerilor și a tehnologiilor implementate de VISA, această inițiativă poate fi implementată ulterior în cadrul regiilor de transport public municipal. Ion Ceban a menţionat că, la doar câteva săptămâni de la implementarea primei etape a proiectului, în troleibuze, circa 15% (în jur de 3,5 mii) de achitări au fost făcute electronic. Autorităţile îşi propun ca, la 6 luni de pilotare a proiectului, 30% din achitări să se facă electronic.
Sergiu Stoianov, manager de dezvoltare VISA pentru Moldova, a precizat că utilizarea tehnologiilor inteligente în transport este o tendință la nivel global, iar acest lucru urmează a fi utilizat pe deplin în transportul public din Chișinău pentru a oferi confort călătorilor. În cadrul celei de-a doua etape, 57 unități de transport public de pe rutele de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și rutele de autobuze nr. 2 și 5, vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.
Bogdan Pleşuvescu, preşedinte Victoriabank, a declarat că aceste două soluţii inovative permit un mai mare confort al pasagerilor în călătoria cu autobuzul sau troleibuzul şi o mai mare predictibilitate în gestionarea traseelor şi timpului de aşteptare a mijloacelor de transport. Plata clasică fără contact prin validatoare mobile și Tap to Phone este o nouă tehnologie care permite pasagerilor să achite pentru călătorie, ținând un card sau un dispozitiv fără contact cu modulul NFC la smartphone-ul conductorului. Tehnologia permite transformarea telefoanelor în terminale de plată, oferind utilizatorilor posibilitatea de a plăti rapid și în siguranță pentru călătorii cu un card fără contact, telefon, ceas inteligent, brățară de fitness sau alt dispozitiv cu suport pentru modulul NFC.
Operațiunea este efectuată într-o fracțiune de secundă, după care se aprind indicatoarele de pe smartphone-ul conductorului și apare o confirmare a plății cu succes. Pentru a efectua plăți fără contact folosind tehnologia clasică, vor fi instalate validatoare de bară de mână staționare în autobuzele și troleibuzele din Chișinău, precum și validatoare portabile. Folosind validatoarele portabile, vor putea fi înregistrate și călătoriile gratuite pentru categoriile privilegiate de pasageri.
Totodată, utilizatorii vor putea urmări istoricul călătoriei și ruta vehiculului online în aplicație, care vor fi disponibile pentru iOS și Android.
Svetlana Chirva, vicepreședinte, manager regional VISA în Ucraina, Belarus și Republica Moldova a declarat că una dintre direcțiile strategice globale ale VISA este dezvoltarea orașelor inteligente. „Suntem siguri că atingerea acestui obiectiv este strâns legată de componenta de transport, motiv pentru care implementăm peste 500 de proiecte de transport în întreaga lume. Cu plata fără contact, pasagerii pot avea o experiență perfectă de călătorie urbană, reduc la minimum utilizarea numerarului și rămân astfel, în siguranță”, a remarcat Svetlana Chirva.
În cadrul proiectului pilot, serviciul de plată fără contact care utilizează o soluție de validare va fi disponibil pe linia 9 de autobuz și linia 32 de troleibuz. La rândul lor, locuitorii și oaspeții orașului vor putea folosi soluția Tap to Phone pe rutele de autobuz nr. 19, 26, 33, precum și pe ruta de troleibuz nr. 10. Prima etapă a proiectului-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal a fost lansată la 16 martie, în parteneriat cu compania MasterCard, cu care municipalitatea a semnat un memorandum de colaborare.