Cea de-a cincea ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici în Republica Moldova” a fost lansată în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Publicația include opt investigații jurnalistice publicate în anul curent, despre utilizarea de către diferite persoane a unor scheme și practici frauduloase pentru obținerea unor câștiguri personale din administrarea banilor publici, transmite IPN.
Asociația Presei Independente precizează că în cei cinci ani de când se editează, „Cartea Neagră a risipei banilor publici” a devenit o cronică anuală a proastei gestionări a bunurilor și banilor publici. „Autorii publicației nu fac altceva decât să urmărească acțiunile guvernării de nivel central și local, iar mai apoi să descopere și să documenteze „găurile negre” prin care se scurg banii destinați dezvoltării comunităților. Ei ajung în buzunare private sau pur și simplu sunt cheltuiți irațional – asta e ceea ce arată jurnaliștii în materialele lor și cred că trebuie să găsim mijloace să-i încurajăm să facă asta în continuare, cât mai calitativ și asumat”, a declarat redactoarea publicației, Viorica Zaharia.
An de an, „Cartea Neagră” prezintă cazuri de neglijență gravă în gestionarea unor proiecte cu investiții importante din fonduri naționale și europene, care duc la zădărnicirea inițiativelor de îmbunătățire a infrastructurii și stagnează dezvoltarea comunităților, a spus Raimar Wagner, director al Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania).
„Prin tipărirea acestei cărți, ne propunem să contribuim la consolidarea unei societăți transparente și democratice. Publicația reprezintă un instrument de monitorizare a eventualelor derapaje de la normele consacrate de bună guvernare și transmite un mesaj autorităților că activitatea lor este urmărită și poate fi investigată la primul semn de neregulă”, a adăugat Raimar Wagner.
Prima ediție a „Cărții Negre” a fost lansată în Republica Moldova de Asociația Presei Independente și Fundația Friedrich Naumann în anul 2019, după exemplul colegilor din Bulgaria, „Black Book” fiind cel mai cunoscut proiect regional de investigare a delapidărilor fondurilor oferite de UE.
Cartea este tipărită în limbile română, engleză și rusă și va fi distribuită de API organelor de drept și de control, deputaților în Parlament, reprezentanțelor și ambasadelor străine, bibliotecilor din țară, altor instituții și persoane interesate.
Lucrarea a fost publicată de Biroul pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.