logo

A fost lansat proiectul Test electoral – alegerile locale generale. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansat-proiectul-test-electoral-alegerile-locale-generale-alegeri-7965_1020040.html

Grupul de Iniţiativă Civică a lansat proiectul Test electoral – alegerile locale generale. Proiectul reprezintă o platformă electronică care are menirea de a face transparente viziunile concurenţilor electorali pe probleme locale. Astfel, concurenţii electorali au completat un chestionar cu mai multe întrebări din diferite domenii, iar alegătorii, răspunzând la aceleaşi întrebări din chestionarul plasat pe www.testelectoral.md, pot testa gradul de coincidenţă a opţiunilor lor electorale cu programele fiecăruia dintre concurenţii electorali.

Coordonatorul proiectului, Rodion Gavriloi, a declarat luni, 11 mai, la o conferinţă de presă la IPN, că proiectul se referă la patru cele mai mari oraşe – Chişinău, Bălţi, Comrat şi Cahul. În toate cele patru oraşe au acceptat să completeze chestionarul practic fiecare concurent electoral, dar şi cei care nu au răspuns încă mai au posibilitatea să o facă.

La rândul lor, alegătorii pot testa gradul de coincidenţă a viziunilor pe care le eu cu programele fiecăruia dintre concurenţii electorali, prin completarea chestionarului. Fiecare întrebare din chestionar are trei opţiuni de răspuns: „De acord”, „Dezacord” şi „Mă abţin”. Toate sunt însoţite de argumentele scurte ale concurenţilor electorali, care apără poziţia expusă. După parcurgerea testului, respondentul obţine rezultatul sub forma listei tuturor concurenţilor electorali cu indicaţia procentajului de coincidenţă a răspunsurilor pentru fiecare. De asemenea, se oferă tabelul în care se pot compara răspunsurile proprii cu cele ale fiecărui concurent electoral.

Ion Ciobanu, coordonator la Bălţi, a declarat că întrebările vizează probleme locale din toate domeniile şi au fost structurate într-o manieră în care responednţii să poată să-şi formuleze o poziţie clar definită şi să nu fie date răspunsuri unanime. Ion Ciobanu a menţionat că acest proiect are drept scop creşterea gradului de informare a alegătorilor şi a de a-i mobiliza, dar şi a face transparente programele concurenţilor electorali.

Site-ul este elaborat în 2 versiuni lingvistice, iar în cazul municipiului Comrat apare şi versiunea găgăuză. Proiectul TestElectoral.md pentru alegerile locale generale a fost lansat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Europene pentru Democraţie. Valoarea proiectului este de peste 8 mii de euro.