logo

A fost lansat Programul de încurajare a investițiilor – 373


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansat-programul-de-incurajare-a-investitiilor-373-7966_1096678.html

Guvernul a lansat Programul de încurajare a investițiilor – 373. În cadrul acestuia, persoanele care vor să facă investiții vor putea solicita la bancă un credit cu o maturitate de până la 7 ani și cu o perioadă de grație până la trei ani. Acesta va plăti o rată maximă a dobânzii de 7% pentru creditele în lei și 3% pentru cele în valută. Diferența comparativ cu dobânda băncii o va acoperi statul, transmite IPN.

„373 este un număr cunoscut de către toată lumea ca și cod de țară și cred că fiecare moldovean cunoaște această cifră. Haideți să o descifrăm. Ce înseamnă 3? Trei vine de la rata dobânzii de 3% pentru creditele în valută străină, în cazul nostru – euro sau dolari. Șapte vine de la 7% rata dobânzii la creditele în lei moldovenești. Și trei mai înseamnă perioada maximă de grație pentru un credit cu o maturitate de până la 7 ani. Diferența dintre rata dobânzii de pe piață, care există în mod normal la băncile comerciale, și acest plafon, fie de 3% în valută, fie de 7% în lei, va fi subvenționată de către Guvern”, a explicat Dorin Recean.

„Cifra șapte mai înseamnă și maturitatea maximă. Noi ne orientăm la maturități de peste cinci ani, de peste șapte ani, pentru că vrem să stimulăm investițiile. În felul acesta noi stimulăm viitorul dezvoltării economice și vrem să încurajăm anume investițiile”, susține premierul.

Dorin Recean a menționat că prin acest program statul își propune să încurajeze investițiile în întreprinderile mici și mijlocii, să crească numărul locurilor de muncă, să crească capacitatea de export, să crească salariile prin creșterea productivității. „Condițiile de participare în Programul 373 sunt foarte simple. Unul – trebuie să ai un program sau o inițiativă investițională. Odată ce ai un contract de creditare cu banca, Guvernul din fondul „Facem” va subvenționa dobânda. Vom subvenționa creditele de până la 15 milioane de lei, în această perioadă sau echivalentul în valută străină, pentru o perioadă de șapte ani. Beneficiarul sau întreprinzătorul trebuie să vină cu doar 10% din valoarea programului investițional”, a declarat Dorin Recean

Programul urmează să fie disponibil din 1 iunie. Până atunci urmează să fie aprobată o hotărâre a Guvernului de operaționalizare a Programului 373, iar imediat după aceasta statul va încheia contractele necesare cu băncile. Totodată, urmează să fie lansată o pagină web dedicată programului respectiv.