Primul serviciu de avort medicamentos gestionat de la distanță, prin telemedicină, a fost lansat de Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR). Scopul proiectului este de a facilita accesul femeilor la servicii de avort medicamentos în timpul pandemiei de COVID-19, transmite IPN.
Solicitată de IPN, directoarea CIDSR, Rodica Comendant, a declarat că lansarea acestui serviciu a fost determinată de faptul că acum pacientele nu prea au posibilitatea de a alege cum și unde să facă avortul. Rodica Comentant spune că avortul medicamentos este permis în Moldova de mulți ani, iar CIDSR a făcut mai multe studii care au confirmat rezultatele studiilor internaționale că este o metodă sigură, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și care nu dereglează absolut nimic în sănătatea reproductivă a femeii.
Pentru a beneficia de acest serviciu, femeia trebuie să acceseze pagina web special creată pentru acest serviciu: www.avort.md/prin_telemedicina/, pentru a confirma sarcina printr-un test și a calcula termenul sarcinii. Acest termen trebuie să fie nu mai mare de nouă săptămâni, în caz contrar serviciul respectiv nu va fi eligibil. Ulterior pacienta va fi sunată cu un apel video sau apel simplu de un medic ginecolog, pentru a discuta toate neclaritățile, după care pacienta accesează medicamentele. Rețeta pentru procurarea medicamentelor se transmite fotografiată. Dacă medicamentele nu sunt disponibile în farmaciile din localitate, preparatele sunt expediate prin poștă sau curier.
Peste o săptămână medicul va reveni cu un apel pentru a constata dacă avortul e complet. „La marea majoritate nu apare nicio dificultate”, susține medicul ginecolog. De regulă, problemele care pot apărea se rezolvă de la distanță și de obicei se rezumă la repetarea unei doze de preparat pe care pacienta deja îl are. Peste patru săptămâni pacienta va repeta testul de sarcină pentru o evaluare definitivă.
„Noi ne-am permis acest lucru bazându-ne pe experiența noastră de foarte mulți ani, de circa 15 ani, pe faptul că am participat și noi în foarte multe studii. Această metodă s-a dovedit a fi foarte sigură și eficientă”, a declarat Rodica Comendant. Medicul susține că a găsit susținere în acest proces din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în particular de la Departamentul Medicină Primară.
Șefa CIDSR a mai declarat că în curând se așteaptă o creștere a nivelului de sarcini nedorite și a dorințelor de a întrerupe aceste sarcini, având în vedere experiența altor țări în situații de criză umanitară sau situație de urgență.
Medicul ginecolog relatează că avortul medicamentos este mai sigur pentru femeie decât avortul chirurgical, inclusiv pentru fertilitatea acesteia. Pastilele pe care aceasta le va administra vor lucra doar la nivelul sarcinii nedorite, fătă a acționa asupra altor organe.
Serviciul de avort prin telemedicină este implementat în cadrul proiectului pilot pentru o perioadă de doi ani: „Avortul medicamentos prin telemedicină pentru femei și adolescenți din mediul rural din Moldova: înlăturarea barierelor cu ajutorul tehnologiei”. De la sfârșitul lunii martie de când a fost lansat, 25 de femei au scăpat deja în acest mod de sarcina nedorită.
CIDSR este o organizație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1998, cu misiunea de a proteja și promova sănătatea și drepturile sexuale și reproductive.