logo

A fost lansat Comitetul academic pentru promovarea politicilor de dezvoltare regională C15


https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansat-comitetul-academic-pentru-promovarea-politicilor-de-dezvoltare-7966_1046581.html

Mai mulți profesori universitari, experți în diverse domenii, au lansat miercuri, 23 ianuarie, Comitetul academic pentru promovarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare regională C15. Este o platformă prin care experții își propun să alerteze clasa politică asupra decalajelor în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Ioniţă, expert economic, a declarat că acest comitet a fost lansat anume în campania electorală deoarece în această perioadă politicienii sunt mai sensibili, mai atenți, iar problemele din societate sunt abordate pe larg.

„Ne-am propus să supunem dezbaterilor publice diverse probleme care țin de dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări, nu am vrea să spunem probleme, provocări cărora trebuie să le facem față. Trebuie să le facem față indiferent care va fi construcția următorului guvern. Și indiferent de construcția următoarelor alianțe politice, Republica Moldova trebuie să rezolve mai multe subiecte de ordin economic”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Un alt reprezentant al Comitetului, Dorin Vaculovschi, a menționat că C15 este o platformă deschisă pentru discuții și cercetări, în cadrul căreia vor fi puse în evidență cele mai stringente probleme, iar unul dintre scopuri este completarea ofertelor electorale ale diverselor partide, candidați. „Încercăm să aducem la realitate promisiunile populiste, care să știți că vor curge cu duiumul în următoarele zile”, a notat conferențiarul universitar, doctor în economie.

Vasile Șoimaru, expert în economie, a comentat declarațiile premierului Pavel Filip care a spus că țara merge pe drumul cel bun.  „Cum putem să spunem că suntem pe drumul cel bun, dacă suntem la nivelul (de dezvoltare) anului 1982. Domnilor, noi avem nevoie de niște oameni politici care să aibă atâta curaj și pricepere să ia decizii ieșite din comun. Nu știu dacă mai există vreun stat în Europa care are nevoie de astfel decizii”, a remarcat expertul. Vasile Șoimaru a mai spus că din 1990 și până în anul 2000, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a scăzut de trei ori, iar o astfel de diminuare nu a cunoscut niciun stat european și niciun stat din fosta Uniunea Sovietică.

Din C15 fac parte profesori universitari de la diverse instituții de învățământ, experți în domeniul demografic, pe piața muncii, energetică, antreprenoriat etc.