La frontiera moldo-ucraineană a fost intensificat controlul. Poliţiştii de frontieră au fost redistribuiţi astfel, încât să acopere mai bine segmentul dat. Aceştia verifică mai atent automobilele pentru a depista traficul de arme, muniţii şi substanţe explozive. Informaţia a fost comunicată de către directorul general al Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, în cadrul unui eveniment pentru presă petrecut la punctul de trecere Tudora, transmite IPN.
Şeful Poliţiei de Frontieră a spus că destabilizarea situaţiei din Ucraina presupune anumite agresiuni, dar şi poate genera un haos şi o lipsă de control din partea forţelor ucrainene ceea ce poate provoca trafic de arme, de substanţe radiologice sau trafic de fiinţe umane.
„Nu excludem faptul că prin frontiera verde pot încerca să treacă şi anumite grupări criminale care ar încerca să se refugieze de pe teritoriul ucrainean şi să ajungă astfel în Moldova. Aceste acţiuni au început încă din februarie-martie de când s-a destabilizat situaţia din statul vecin. În mare parte s-a descoperit contrabandă de mărfuri interzise, dar la nordul ţării s-au reţinut şi muniţii”, a comunicat Dorin Purice.
Pentru a putea controla mai bine segmentul de frontieră moldo-ucrainean a avut loc o redistribuire a resurselor umane către segmentul de frontieră mai problematic. „Problemele de securitate sunt discutate la reuniunile regulate avute cu Misiunea EUBAM. Dacă anterior se discutau alte teme, acum se pune accent pe problemele de securitate. Ne-am propus pentru următoarele şedinţe să invităm şi membrii Consiliul Suprem de Securitate al ţării pentru a-i informa despre situaţie. Este nevoie de o conlucrare mult mai mare pentru a putea reacţiona mai bine la toate evenimentele atât de la frontieră, cât şi din interiorul ţării”, a specificat şeful Poliţiei de Frontieră.
Dorin Purice a adăugat că situaţia complicată din Ucraina nu a afectat deloc conlucrarea cu colegii din Ucraina, în unele cazuri chiar s-a intensificat pentru a contracara orice trecere ilegală a frontierei.
Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei, adresată Comisiei Europene. Misiunea EUBAM este finanţată în întregime de Uniunea Europeană în contextul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, iar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) este partenerul său de implementare. EUBAM reprezintă un organ consultativ, tehnic, mandatat să consolideze capacităţile de gestionare a frontierei a partenerilor săi – serviciile vamale şi grăniceri, organele de ocrotire a legii şi agenţiile de stat din Moldova şi Ucraina.